Krajinou Žilinského literárneho festivalu
Ako robiť literárny festival v Žiline už 15 rokov a nezblázniť sa
 
Pondelok pred rokom
Sedíme v kníhkupectve a hádame sa, či je téma Krajina dostatočne zaujímavá.
 
Utorok pred rokom
S hlavnými organizátormi festivalu, čiže mojím kníhkupeckým kolegom Ľubošom Mišíkom, Marekom Adamovom zo žilinskej Stanice a Milenou Prekopovou z Nadácie Polis, sa dohodneme na termíne festivalu (27. 9. – 7. 10. 2018) a potvrdíme tému Krajina.

(budeme skúmať, do akej krajiny sme sa narodili a akú krajinu zanechávame nasledovníkom. Ó, aké vzletné, ale ešte treba zostaviť program, zohnať hostí, peniaze, vyriešiť propagáciu...)
 
Štvrtok
Otváram festival v Nadácii Polis a rozprávam o krajinách, do ktorých sme sa narodili. Poniektorí tých krajín zažili viac aj napriek tomu, že sa nikam nesťahovali. Okolo nás sú nainštalované fotky žilinských aj pražských ulíc a námestí v roku 1968, na pódiu riešia tragický osmičkový rok, mediálne manipulácie aj súčasných ruských Nočných vlkov aktivisti Ján Benčík a Juraj Smatana, pražský novinár Jakub Zelenka a signatár Charty 77, herec a spisovateľ Ján Vodňanský, občas nejakú osobnú spomienku pridá aj džezová speváčka Jana Koubková…

(zaujíma dnes po päťdesiatich rokoch niekoho, ako to naozaj bolo? ale áno, medzi tými, čo tie časy zažili na vlastnej koži, sedí aj pomerne veľa stredoškolákov a pozorne počúvajú. nejakú skúsenosť odovzdáme)
 
Piatok
Nestihol som skontrolovať, či je na debatu môjho brata Petra s Pištom Vandalom v noblesnej kaviarni Café Republika všetko pripravené. Dúfam, že je, ale aj tak je to jedno, Pišta, náboženský redaktor a metalista, dnes v úlohe adoptívneho rodiča, ostal trčať v zápche, čo sa vytvorila pred Žilinou, bude meškať aspoň hodinu. Nechávam riešenie problému na iných, treba chystať kníhkupectvo na vystúpenie Braňa Jobusa. Braňo chodí na vystúpenia na motorke, snáď sa zápche vyhne a do ôsmej večer do Žiliny dorazí. Nie je to neskoro na čítanie z detských kníh?

(kreslá pred kníhkupectvom spolu so stolnou lampou robia parádnu nočnú atmosféru, Braňo viac ako stovke detí a ich rodičom číta ako o život, to je jeho spôsob boja s démonom zvaným alkohol, každoročne nám pribudne jedna jeho zábavná knižka, dúfam, že sa vysmiatym deťúrencom bude dnes dobre zaspávať)
 
Streda
Po pondelkovej debate s prekladateľmi Adamom Bžochom, Renátou Deákovou a Martinom Prebudilom zo Srbska a utorkovej diskusii o Štúrovi s literárnym vedcom Petrom Zajacom a filozofom Tiborom Pichlerom v Nadácii Polis je dnes iba drobná akcia, tlačíme si v kníhkupectve na lise nášho kamaráta výtvarníka Juraja Poliaka básne Olega Pastiera.

(som rád, že mágia tlačiarenských svetov nefascinuje len mňa, pár ľudí sa prišlo pozrieť, ako Juraj tlačí z plexisklových dosiek, do ktorých ručne vyryl Pastierove básne v hlbokých 90. rokoch. dnes by sa to hĺbkotlačou chcelo iba málokomu. retro je in)
 
Ďalší štvrtok
Dnes by mal narodeniny hudobník Dežo Ursiny. Spomenul to v debate s Jánom Štrasserom v Nadácii Polis osamelý bežec Ivan Štrpka, ktorý Ursinymu zložil množstvo piesňových textov. Zajtra má na festivale koncert Dežov syn Jakub. Príbeh pokračuje.

(nechali sme sa ako kníhkupci nahovoriť na účasť vo večernom literárnom kvíze. boli sme ako profesionáli od kníh považovaní za favoritov, nakoniec to vôbec nebolo jednoduché, kvízmajster sa na nás nachystal. prehrali sme. ale so cťou)
 
Ďalší piatok
Moderujem v Novej synagóge rozhovor s fotografom Alanom Hyžom. Páči sa mi, že si dobrovoľne vyberá ťažšiu cestu. Fotiť archaickým 20-kilovým fotoaparátom nie je žiadna výhra. Výsledkom sú však krásne knihy ako Memoria. Miznúce Slovensko. Napriek pozitívnemu záveru debaty cítim z Alanovej strany jemnú nostalgiu, keď rozpráva o stave našej krajiny. Úplne veselé nie sú ani debaty s Martinom M. Šimečkom a Andrejom Bánom, boj o lepšiu krajinu však netreba vzdávať.

(lepšia podoba krajiny sa ukázala hneď večer. na koncert Jakuba Ursinyho, Doroty Nvotovej a Talent Transportu, ktorí prerobili starú demonahrávku nerealizovaného muzikálu Deža Ursinyho a Jara Filipa s textami Jána Štrassera, prišlo veľa ľudí)
 
Sobota
Začiatok programu festivalovej soboty v Novej synagóge patrí tradične deťom, EDUdrama hrá svoj príbeh o Cyrilovi, Juraj Raýman a Marek Šulík čítajú z knižky Emil z hôr. Okolo hlavného pódia sa na Malom knižnom trhu veselo obchoduje s novými aj starými knižkami. Poobede divákov čakajú cestovatelia z Lady svetom, zhovorčivé prekladateľky z maďarčiny Lucia Satinská, Renáta Deák, Gabriela Magová, Eva Andrejčáková, aj noblesní spisovatelia Pavel Vilikovský a Etela Farkašová, aj český filozof Jaroslav Peregrin. Dado Nagy a Viktor Suchý spomínajú na Petra Krištúfka, v neďalekom Polise spomínajú na Rudolfa Filu Juraj Mojžiš, Daniel Fischer, František Mikloško a Peter Zajac. Unavení sedíme na záverečnom koncerte tria známeho basgitaristu Antona Jara. Bilancujeme.

(Malý knižný trh bol úspešnejší ako pri minuloročnej premiére, no knižný beh Žilinou sa nekonal a Peter Uličný nemohol prísť. čo už, nie všetky veci sa vždy podaria)
 
Nedeľa
Kráčame s filozofom hore lúkami k Zrakovej pyramíde, umeleckému objektu, ktorý pred pár rokmi do nádhernej krajiny Súľovských vrchov nainštaloval výtvarník Juraj Gábor. Rozprávam profesorovi Peregrinovi o svojich obľúbených túrach, krížom cez chodník nám prešlo stohlavé ovčie stádo, po rannom zamračenom chlade vychádza slnko, cítim sa ako vo Vergíliovej bukolike. Filozofujeme. Debatujeme o povahe jazyka, o zákonoch a o časoch, keď sa pravidlá vymýšľali tak, aby ich písomnej podobe rozumeli aj menej bystré hlavy.

(ďakujem všetkým dobrým ľuďom, ktorí pomohli festivalu, každý z nich má iné predstavy, ako a kam sa má posúvať naša krajina. neviem, či sme vyriešili, akú krajinu zanechávame. no viem, že vieme aspoň trošku viac, akú krajinu by sme chceli)
 
Pondelok
Sedíme v kníhkupectve a hádame sa, lebo nemáme ústrednú tému na budúcoročný festival.
 
Jano Ničík
kníhkupec, Artforum Žilina