Milí prváci – vitajte v knižnici

Do projektu petržalskej Miestnej knižnice Prvýkrát do školy – prvýkrát do knižnice sa zapojila aj pobočka na Furdekovej ulici 1. V rámci tejto akcie  postupne pripravila  stretnutia s piatimi triedami  prvých ročníkov ZŠ na Lachovej  a Pankúchovej ulici. Spomedzi 100 prváčikov - ako ma informovala knihovníčka Alena Nogová - získala  pre knižnicu 77 nových čitateľov (šiesti žiaci knižnicu navštevovali už ako škôlkari).

     Deti v knižnici privítali dve postavičky: Elka – čitateľka, ktorá stále len číta a číta a OL – knihomoľ, ktorý tiež iba číta a číta. Elka sa hneď ,,,ujala“ svojej prvej úlohy a vysvetlila deťom prečo čítame:  Ústa máme, aby sme hovorili pekné básničky,  uši máme, aby sme počúvali pekné pesničky, nos máme, aby nám zavoňal každý kvet a oči máme, aby sme si prečítali celý rozprávkový svet. Potom už na deti čakala tajomná komnata, kde vládol kráľ - abecedár, kráľovná - číslica a dvorný maliar, ktorý v knihách stráži obrázky. Do kráľovstvá rozprávok však vstupovali deti pasované za rytierov – strážcov písmeniek, aby si našli svoje písmenko a zoznámili sa s knižkami. Deti čakala  aj špeciálna výstavka – knižky o abecede, písmenkách, knižky o prvákoch, knihy s veľkými písmenkami a množstvo rozmanitých rozprávok.

     Pre väčšinu detí to bolo prvé stretnutie s knižnicou, a preto tento krok bol pre ne mimoriadne dôležitý. To si uvedomila aj knihovníčka a preto postupovala s citom a s humorom uvádzala budúcich čitateľov do sveta kníh, čo sa jej aj vďaka dlhoročnej práci v detskom oddelení knižnice aj darilo. Prváci dostali novučičké čitateľské preukazy, časopis, kráľovského šaša, ktorého si podľa svojho môžu vymaľovať, nakreslené postavičky Elky – čitateľky a Ola – knihomoľa, a každá trieda si odnášala aj rozprávkový vláčik, ktorý vezie písmenká. Keď sa ich deti všetky naučia, prídu do knižnice opäť spolu a budú spoznávať ďalšie tajomstvá  ukryté v knihách.

 Lýdia Čelková