Najlepšia kniha o Afrike u nás

Kniha Afrika  Neznámy kontinent je dielom viacerých autorov, ktoré sa zaoberá rôznymi aspektmi málo známych a mýtmi opradených miest. Ponúka dôvody, prečo by ľudí na malom Slovensku mal tento kontinent zaujímať.

Keď som v roku 2011 prvý raz vstúpil na africký kontinent, konkrétne v Nairobi, hlavnom meste Kene, niesol som si so sebou množstvo obáv. Bál som sa, že ma hneď prvý deň zaručene niekto okradne. Nestalo sa mi to celých šesť rokov pobytu v Keni ani v Tanzánii, a dokonca ani v Južnom Sudáne. Mnohé moje predstavy postupne padali.

 

Skôr ako u nás

Dodnes si pamätám, ako som sedel na čaji u susedy v jej skromnom byte, hrali sme sa s jej päťročným synom, keď jej zrazu prišla sms-správa a začala si sťažovať. „Opäť prekročil rýchlosť. Teraz ho už musím zablokovať.“ Poslala nejakú sms späť a auto bolo zablokované, nemohlo pokračovať v ceste, kým sa problém nevyriešil. Suseda si privyrábala prenajímaním auta a takto na diaľku ho dokázala kontrolovať, hoci vozidlo bolo na opačnom konci Kene.

Postupne som zisťoval, že cez mobilné aplikácie sa v Keni robí mnoho vecí vrátane mobilného bankovníctva, ktoré tam fungovalo už od roku 2007, omnoho skôr ako inde vo svete, či aplikácií na zisťovanie ceny mlieka na lokálnom trhu pre miestnych farmárov. Od roku 2016 žijem opäť v Bratislave a pri mnohých príležitostiach vnímam, že rôznorodé stereotypy o africkom kontinente u nás pretrvávajú a že vedomosti o ňom oproti vedomostiam o iných kútoch sveta výrazne zaostávajú.

Aj preto je skvelé, že na Slovensku vznikla kniha Afrika  Neznámy kontinent. Po knihe Superveľmoc, ktorá podobným spôsobom hovorí o Číne (ktorá má stále ešte o trošku viac miliónov obyvateľov ako celý Africký kontinent), tak vznikla v slovenčine ďalšia výborná publikácia, dielo viacerých autorov, ktoré sa zaoberá rôznymi aspektmi pre nás málo známych a mýtmi opradených miest. Je to moderné, informačne korektné a obe knihy zdôvodňujú, prečo by to ľudí na malom Slovensku malo vôbec zaujímať.

 

Rozsiahly a pestrý kontinent

Keďže ide o dielo viacerých autorov a autoriek, je ťažké hodnotiť celú knihu niekoľkými vetami. Kapitoly sú napísané rôznym štýlom. Niektoré sú pomerne akademické (napríklad kapitola o africkej literatúre, ktorá slúži ako dobrý prehľad literárnej tvorby na kontinente), iné boli priam dobrodružné, ako napríklad časť o slávnom slovenskom dobrodruhovi Móricovi Beňovskom a jeho pôsobení na Madagaskare, ktoré je samo osebe opradené rôznymi mýtami rovnako ako celý africký kontinent.

Nie je úplne jasné, ako zostavovateľ vyberal témy, ktoré sa do knihy dostali. Pri takom rozsiahlom kontinente je to, samozrejme, dosť komplikované. Predstavte si, že píšete knihu o Európe. Ani neviem, kde by som začal.

V publikácii asi najväčšmi oceňujem (podobne ako pri knihe Superveľmoc o Číne), že mnohé súčasné udalosti sú tu vysvetlené s kvalitným historickým kontextom. Koniec koncov, jeden zo stereotypov o Afrike je, že s výnimkou Egypta nemá žiadnu históriu. V tomto smere kniha prináša na Slovensko nesmierne cenné a určite málo známe skutočnosti, ktoré pomáhajú dnešnú Afriku pochopiť lepšie, objasňuje bohatosť a pestrosť života ľudí na tomto území, ako aj ich aktívnu rolu vo formovaní dejín. Nie sú to obrazy iba pozitívne. Potomkovia mnohých afrických kráľovstiev určite nebudú hrdí na ich aktívnu rolu v predaji otrokov koloniálnym mocnostiam, ani Rwanďania  na neslávnu genocídu. V tomto je kniha veľmi vyvážená a určite vás naplní chuťou spoznávať africký kontinent viac a možno aj osobne.

Ak by som v knihe uvítal niečoho trochu viacej, boli by to práve náhľady do modernej Afriky a jej jednotlivých krajín. O úspešné a fascinujúce príbehy tam totiž nie je núdza. Protikorupční bojovníci a bojovníčky, nositelia/ky nobelových cien, úspešné podnikateľské príbehy, fascinujúci módny priemysel, kvalitná žurnalistika, inovácie, IT startupy, projekty ochrany prírody, objavy vo svete prírodných vied a mnohé ďalšie aspekty života na africkom kontinente čakajú na svoje publikum aj na Slovensku.

 

Lukáš Zorád (1983)

Vyštudoval učiteľstvo ekológie a geografie, je autorom viacerých metodických príručiek. Pracoval ako projektový manažér o. z. Človek v ohrození v Keni, Južnom Sudáne a Tanzánii. Od roku 2016 pracuje v PDCS, venuje sa predovšetkým projektom zameraným na depolarizáciu a prevenciu radikalizácie.

 

 

Silvester Trnovec (ed.): Afrika. Neznámy kontinent

Bratislava: Hadart Publishing, 2021