Odvážna barónka zo Strážok

Prezentácia najnovšej knihy divadelníka a spisovateľa Silvestra Lavríka Posledná k. & k. barónka (Dixit, 2019) prilákala v utorok 14. januára do bratislavského Martinusu mnoho zvedavých divákov. Román čitateľom prináša životný príbeh Margity Czóbelovej (1891 – 1972) zo spišských Strážok.

Hneď na začiatku sa autor priznal, že nápad na román nosil v hlave dlhé roky. Impulzom spracovať tento námet mu bola výstava obrazov Czóbelovej strýka, slávneho maliara Ladislava Mednyánszkeho. Definitívne sa rozhodol na ďalšej výstave venovanej práve Margite Czóbelovej. Avšak prispel k tomu aj fakt, že barónku spoznal osobne ako malý chlapec.

Dokuromán Posledná k & k barónka rozpráva o životných osudoch spišskej barónky, ktorá bola zároveň zaujímavou maliarkou, ale napríklad aj aktívnou športovkyňou. Silvester Lavrík sa zaoberá fenoménom historickej a kultúrnej pamäti, a preto sa v románe snaží o čo najvernejšie zobrazenie slovenskej spoločnosti v 20. storočí. Nešlo mu iba o prerozprávanie príbehu, preto v knihe čitatelia nájdu aj úryvky zo súkromnej korešpondencie barónky či oficiálne zápisy z jej vypočúvaní. Podľa Lauríka bola barónkina doba poznačená kapitulanstvom a kolaboranstvom a presne to sa snaží zachytiť vo svojej knihe.

Napriek zaujímavému námetu si autor nebol istý, či jeho kniha zaujme aj čitateľskú verejnosť. Avšak z pozitívnych reakcií od čitateľov vidno, že ich svojrázna barónka baví a mnohí z nich ani netušili, aká zaujímavá história sa skrýva za múrmi kaštieľa v Strážkach, kde je dnes jedna z expozícií Slovenskej národnej galérie.

Rudi Rus, ktorý podujatie moderoval, nazval román feministickým a vyzdvihol barónkinu schopnosť výborne zhrnúť dobu, v ktorej žila. Naopak, mužské postavy sú prevažne symptomatické. Aj keď utekajú od problémov, tak im to okolie vždy odpustí. Na záver diskusie Lavrík prezradil, že momentálne pracuje na voľnom pokračovaní svojho predošlého historického románu Nedeľné šachy s Tisom (2016). Pracovný názov novej knižky je podľa jeho slov Snívala som s Dubčekom.

 

Foto: Ester Vařáková