Nádherný výhľad z Petřína na nočnú Prahu, tisíce najrozmanitejších kníh, stretnutia s vydavateľmi a redaktormi, sympatický, všetkými návštevníkmi obdivovaný a vyhľadávaný zeleno-biely moderný a priestranný stánok LIC a v ňom desiatky rozhovorov so zaujímavými ľuďmi... Aj takáto bola tohtoročná Praha, ktorá nás aj rok po čestnom hosťovaní srdečne privítala. V najbližšom čase sa iste dozvieme, že aj tentoraz bola pre nás úspešná.

Mária Smoláriková

 

Tento rok bola síce "upršaná" vonku  a "studená" na výstavisku, opäť ma však dokázala očariť atmosférou: atmosférou "pohody" ľudí, ktorí s knihami pracujú, ľudí, ktorí knihy nakupujú a čítajú, ale aj tých, ktorí knihy návštevníkom predstavujú a uvádzajú ich do života, prípadne autorsky podpisujú. Mala som šťastie na "kúsky atmosféry" zo spevu pani Pavlíny Filipovskej (predstavovanie notového  vydania ľudových piesní), zo zaujímavého rozhovoru Jiřího Mencla o jeho audioknihe spomienok, hereckého kumštu Mareka Vašuta (krst knihy Gusta Murína v českom preklade na slovenskom stánku). Ale i prehovoriť pár viet neformálne s pánom Marekom Ebenom pred krstom audioknihy, to ma na knižnom veľtrhu tiež očarilo...

Jana Pániková

 

Vyjdenie knihy básní Persona v českom preklade má svoje osudy. Pôvodne ju chcel vydať Roman Polák v nakladatelství Protis. Umrel 8. marca 2012 po náhlej ťažkej nemoci. Medzi jeho posledné želania patrilo, aby tak učinil pán Milan Hodek, ktorý sa na túto úlohu podujal. Vystúpenia na výstavisku ako aj v Salmovské literární kavárně boli venované jeho pamiatke. Večer moderoval básnik a prekladateľ Milan Hrabal. Spievala Silvia Marasten. Napĺňa ma zvláštnym duchovným svetlom, že malé kaviarne asi pre 25 ľudí vytvárajú ostrovy nekaždodennosti, kde vzniká hudobno-poetický zážitok, čosi ako zážitková literatúra, ktorej  intenzitu vytvárajú všetci prítomní svojím sústredením sa, záujmom, bytí v prítmí výklenku. Duchovný priestor, ktorý takto vzniká, je ako alchymistická miska, kde sa energie spájajú, násobia, a možno aj odovzdávajú do krajiny vnútri, kam preniká obraz, slovo či tón. Literatúra via-a-vis je život, žitý naživo, vivisekcia, ktorá má zmysel.

Dana Podracká

 

Na tohtoročnom Svete knihy v Prahe zažiarili vynikajúci slovenskí autori, či už to bol Pavel Vilikovský, Pavol Rankov, Gustáv Murín a ďalší, a bolo zážitkom počas ich prezentácií nazrieť trošku do ich spisovateľskej dielne. Veľmi ma potešilo, ze aj podujatia LIC, organizované v spolupráci s vydavateľstvom KALLIGRAM, sa tešili sústredenej pozornosti publika. Naši odborníci, napríklad z oblasti práva, nás presvedčili, že i o vážnych a zložitých témach sa dá hovoriť zrozumiteľne a pútavo.

Daniela Humajová

 

Praha je vždy fajn...naozaj moja srdcová záležitosť a v tomto prípade sa tieto slová týkajú  knižného veľtrhu Svět knihy. Patril k tým úvodným v mojej kariére organizátora slovenských knižných stánkov a aj vďaka výborným ľuďom z pražského tímu celých 16 rokov prebehlo všetko“ ako na drátkach“. A skvelým bol aj minulý rok nášho čestného hosťovania, ktorý akoby upgradol česko-slovenské povedomie, ale aj taký normálny záujem u českého publika o slovenskú literatúru. A tak ma to nejako poteší, keď vidím český pár s malými deťmi ako im na stánku čítajú zo slovenskej detskej knižky a snažia sa to naozaj čítať korektne slovensky a vysvetľujú - prekladajú detičkám, ktoré nerozumejú všetkým slovám...dôvodiac...že veď  slovenčina je tak krásna a blízka...:o)

Mirka Bilačičová