Podcast Knižná revue: Čítala by to aj moja mama. Aj také argumenty padali pri výbere desiatky Anasoft

Najprestížnejšie literárne ocenenie Anasoft litera sa po roku opäť ocitá na začiatku niekoľko mesiacov trvajúcich literárnych diskusií o kvalitách súčasnej slovenskej literatúry. A nám sa tiež v tejto súvislosti vynárajú otázky, ako napríklad: Kto rozhoduje o najlepšej próze roka? Ako prebieha výber finálovej desiatky? O aký knižný výber sa tento rok postarala porota? A aké knihy sa do výberu naopak nedostali?

Na tieto, ale aj mnohé ďalšie otázky, odpovedal v najnovšej epoizóde podcastu Knižná reveu český básnik, prekladateľ, publicista a jeden z členov poroty Anasoft literaPetr Borkovec, a aj členka minuloročnej poroty, literárna kritička, vedkyňa a pedagogička Tamara Janecová.

Ženské romány, lifestyle prózy, ezoterická literatúra aj regionálne kroniky – čo si myslíte, musia porotcovia Anasoft litera čítať naozaj všetko? Hoci je pravda, že tohtoročný zoznam 123 kníh patrí svojím rozsahom k najmenej obsiahlym za posledné ročníky, no vzhľadom k obvyklému zatracovaniu porotcov zo subjektivity či zaujatosti, je ich práca výkonom, ktorému je hodné venovať pozornosť.

Napriek tomu Petr Borkovec, pre ktorého je pôsobenie v tohtoročnej porote Anasoft litera prvou skúsenosťou s týmto ocenením, hovorí najmä o cennej lektúre z čítania pre neho samého. Faktom tiež je, že napriek počtu napísaných kníh nie je vždy jednoduché vôbec naplniť najlepšiu finálovú desiatku.

Opačnú skúsenosť má ale Tamara Janecová, minuloročná porotkyňa, ktorá mohla s odstupom času, ale zároveň s čerstvou pamäťou posúdiť, či práca porotkyne v súťaži Anasoft litera stojí za to. Aj vďaka jej uhlu pohľadu možno prísť na to, v čom je súčasná situácia na poli prozaickej literatúry aj oproti minulému ročníku skutočne špecifická.

Podcast Knižná revue moderuje Daniel Domorák.