Podcast Knižná revue: V debute Niekto sa nájde, sa nájde každý
Literárnej komunite bolo jeho meno doteraz neznáme. Napísal prozaický debut Niekto sa nájde a porotcovia literárneho ocenenia Anasoft litera ho zaradili do finále. Prečo sa rozhodol napísať knihu a čo rád číta? A prečo neznámym
susedom ponúka sangriu a slivkový koláč? V nasledujúcom podcaste s Monikou Nagyovou tieto, ale aj iné otázky zodpovie Dušo Martinčok.

Poznáme sa, aj keď sa nepoznáme. Vieme, koľkokrát chodíme na toaletu, počujeme vzdychy pri milovaní, kýchnutia, nadávky, hádky. No často nevieme, kto sa za zvukmi skrýva. Susedia v jednej bytovke, známi – neznámi.

Taký, takmer nepoznaný v literárnom svete, bol donedávna aj Dušo Martinčok, spisovateľ, právnik-lingvista a zakladateľ občianskeho združenia Zrejme, ktoré sa venuje téme medzigeneračného dialógu. Aktuálne žije viac v Luxemburgu ako na Slovensku. Napísal svoj prozaický debut Niekto sa nájde, ktorý hovorí o susedoch v jednej bratislavskej bytovke.

„Cítil som, že príbehy kdesi sú, no netušil som, že ich dokážem napísať,“ hovorí Dušo Martinčok v podcaste.

S humorom tiež priznáva, že podľa hodnotenia poroty literárneho ocenenia Anasoft litera, ktorá ho označila ako autora s citlivými podaním bez patetiky a vydierania s túžbou vyjsť z vlastnej osamelosti, sa cíti takmer hviezdne. Vo svojej knižke nazrel aj na domové schôdze, opísal nehostinné prostredie chodieb a hovoril o ich presťahovaní do obývačky suseda či spoznávaní sa na dvore pri slivkovom koláči.

V podcaste Dušo Martinčok poodhalil aj rozdielnosť vnímania seniorov či komunity LGBTI+ na Slovensku a v Luxemburgu.

„Je to veľký rozdiel, luxemburský premiér sedí v kostole a natáča si svojho manžela, ktorý spieva v zbore,“ hovorí o vnímaní inakosti.

Autor začal písať knižku Niekto sa nájde presne 1. januára 2021, tvorba mu trvala asi rok a pol, uplynulý 1. január začal pracovať na druhom a rozsiahlejšom literárnom diele. Uvidíme, kedy a ako ho predstaví. Možno v ďalšom podcaste či na dvore bytovky aj so slivkovým koláčom.