Je Bratislava skutočne, ako naznačoval pred rokom Martin M. Šimečka, „prehliadkou premárnených príležitostí“? Na túto otázku je možné si odpovedať v kontexte krstu knihy Plán Bratislava, ktorý sa konal v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave. Podujatie bolo organizované pod záštitou Platforma pre Bratislavu o. z. v spolupráci s Novou Cvernovkou a Vydavateľstvom Slovart.

Tvorcom návrhu projektu nie je nikto iný ako Matúš Vallo, súčasný kandidát na primátora mesta Bratislava. Ako pekne uviedla Zuzana Fialová (ktorá aj knihu pokrstila), pokiaľ ide o hlavné mesto, môžeme hovoriť o verzii štokholmského syndrómu. Bratislavský syndróm znamená, že hoci mesto dusí svojich obyvateľov, oni ho stále milujú. Tá láska bola viditeľná nielen na vysokej účasti na podujatí, ale aj na samom združení Plán Bratislava. Matúš Vallo vo svojom príhovore zdôraznil, že tvorcovia knihy pracovali na projekte zadarmo a tá vznikla vďaka crowdfundingu, čo ukazuje, aký význam má publikácia pre samotnú Bratislavu. Podarilo sa mu zoskupiť viac ako sedemdesiat odborníkov, ktorí sa rozhodli nájsť odpoveď na otázku, čo je možné urobiť, aby sa život v hlavnom meste zlepšil.

Publikácia je rozdelená do dvoch hlavných častí: Funkčné mesto a Agenda mesta. Prvá sa venuje tomu, ako by podľa autorov malo vyzerať riadenie mesta, druhá sa sústreďuje na samotný život v ňom. Kniha je aj v rozšírenej verzii zverejnená na webe a – čo je ešte podstatnejšie –, vyšla s licenciou Creative Commons. Ako zdôraznil Matúš Vallo, textový obsah knihy je k dispozícii komukoľvek. Tu nachádzame istotu celého projektu a aj odpoveď na otázku, ktorá bola položená na začiatku. Je Bratislava „prehliadkou premárnených príležitostí“? Tvorcovia Plánu Bratislava si dali za úlohu nielen „opraviť“ mesto, v ktorom žijú, respektíve s ktorým sa cítia zviazaní, ale aj stvoriť platformu pre ostatných záujemcov o budúcnosť Bratislavy.

Veľmi si želám, aby sa slová Matúša Valla o tom, že celý projekt „splní svoju úlohu a pomôže Bratislave“, stali skutočnosťou, k čomu bude prínosná aj táto kniha.
 
Agnieszka Słowikowska