Slovenské vydanie fínskeho časopisu Särö

Začiatkom apríla vychádza dlho očakávané slovenské číslo fínskeho literárneho a kultúrneho časopisu Särö, ktorého vydanie bolo podporené aj komisiou SLOLIA.  S podtitulom Views of Slovakia - Záblesky zo Slovenska, prináša do Fínska 96 strán zaujímavých pohľadov na Slovensko. Táto publikácia, prezentujúca slovenskú literatúru a výtvarné umenie, je doposiaľ najväčšou, aká kedy vo Fínsku vyšla.

Podľa slov prekladateľa Mika Laaksonen, ktorý tento unikátny projekt inicioval pred 3 rokmi, ide na fínske pomery o ojedinelý počin, ktorý ako všetci dúfame, je iba prvou lastovičkou a pomôže otvoriť dvere aj ďalším prekladom slovenskej literatúry.

Literárne a kultúrne združenie Särö vydáva okrem fínskeho multimedzinárodného rovnomenného kultúrneho časopisu aj kvalitné knižné publikácie a organizuje kultúrne podujatia.

Na pôde slovenského veľvyslanectva sa uskutoční dňa 23. 4. 2024 o 17. hod. prezentácia tohto významného počinu za účasti zahraničných a domácich hostí z radov vydavateľstiev, zástupcov literárnych, časopisov ale aj krajanskej komunity. Z pozvaných spomenieme prekladateľa Mika Laaksonen či slovenskú autorku žijúcu vo Fínsku Alexandru Salmela.

Viac sa dozviete na: https://sarolehti.net/saron-tuleva-teemanumero-luo-uteliaan-silmayksen-slovakiaan/.