Slovenskí tvorcovia v Prahe

Mestská knižnica mesta Piešťany svojimi aktivitami s nadšením zareagovala i na tohtoročné oslavy 100. výročia založenia Československej republiky. Medzi podujatia venované tejto výnimočnej udalosti práve preto zaradila tri česko-slovenské projekty: jubilejný 10. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe, 10. ročník festivalu Keď čítanie je čtení, a takisto Festival slovenskej tvorby pre deti.
 
Nadväzuje tak na výstavy, ktoré mohli návštevníci Městské knihovny v Praze vidieť od 10. júla 2018. Tou prvou bola výstava ocenených prác detí medzinárodnej výtvarnej súťaže s názvom Neodíď nám, rozprávočka venovanej literárnej a zberateľskej tvorbe Pavla Dobšinského a Boženy Němcovej. Do súťaže prišlo 1332 súťažných prác zo 79 slovenských a 5 českých škôl. Práce posudzovala odborná porota, v ktorej boli známi slovenskí ilustrátori Martina Matlovičová a Bystrík Vančo a redaktorka časopisu Slniečko, ilustrátorka Kristína Kubáňová. Porota udelila viac ako 50 cien v dvoch kategóriách, v súčinnosti s poprednými slovenskými vydavateľstvami detskej literatúry a spoločenskými organizáciami.

Druhá výstava – Slniečkové planéty – je venovaná 90. výročiu vzniku časopisu Slniečko, ktorý moderným a tvorivým spôsobom zveľaďuje a rozvíja historické a hodnotové tradície. Pri jeho začiatku stála invenčná redaktorská dvojica – spisovateľ Jozef Cíger Hronský a ilustrátor Jaroslav Vodrážka, ktorí vložili do Slniečka niečo, čo v dovtedajšej didaktickej literatúre pre deti nemalo obdobu – umeleckú literatúru plnú láskavého humoru a fantazijného dobrodružstva. Tak vznikol na stránkach prvých ročníkov Slniečka aj kreslený seriál o Smelom Zajkovi, ktorého autorom bol Jaroslav Vodrážka. Tento legendárny ilustrátor mal korene v Česku, ale srdce na Slovensku. Ako stredoškolský učiteľ pôsobil v Benešove a v Tábore, v roku 1923 prišiel ako učiteľ po prvý raz na Slovensko, ale v roku 1939 bol nútený vrátiť sa aj s rodinou do Česka. Po roku 1945 začal znovu ilustrovať pre slovenské vydavateľstvá, hoci onedlho prišla ďalšia, politicky vynútená, dvadsaťročná odmlka. Napriek tomu Jaroslav Vodrážka položil základy umeleckej detskej ilustrácie a komiksovej tvorby na Slovensku, a tú dnes rozvíjajú súčasní talentovaní mladí autori a ilustrátori. Aj o tom je výstava Slniečkové planéty, ktorú si záujemcovia môžu pozrieť v priestoroch Městskej knihovny do 15. októbra 2018. Autorom grafického stvárnenia výstavy a jej realizácie je dizajnér Peter Gála, súčasný predseda Asociácie ilustrátorov – ASIL. Jej súčasťou bude i prezentácia umelecko-literárneho mesačníka Slniečko. Na podujatí Planetárium Slniečka sa návštevníci stretnú s redaktormi najstaršieho slovenského časopisu pre deti na literárnom a výtvarnom workshope. Ich hosťom bude spisovateľka Toňa Revajová, ktorá predstaví Johankine príbehy v českom knižnom vydaní.
 
Vzbudiť záujem o slovenskú literatúru
Festival slovenskej tvorby pre deti je určený predovšetkým obyvateľom Česka, deťom všetkých vekových kategórií, ich rodičom, starým rodičom, pedagógom, návštevníkom kultúrnych inštitúcií, v ktorých bude projekt prebiehať, turistom i slovenskej komunite žijúcej v Prahe. Podujatia projektu sú zamerané nielen na spoluprácu so škôlkami, školami, knižnicami, ale rovnako poskytujú priestor aj pre spoločné aktivity rodičov s deťmi.

Náplňou festivalu je prezentácia slovenskej literatúry a jej tvorcov prostredníctvom pestrých multikultúrnych aktivít, ako je napríklad prezentácia klasickej i súčasnej slovenskej literárnej tvorby a jej tvorcov (spisovateľov, ilustrátorov, vydavateľov), prezentácia slovenských kníh pre deti preložených do českého jazyka, divadelné dramatizácie a scénické čítania na motívy prezentovaných knižiek, čítania slovenských a českých tvorcov, literárno-výtvarné workshopy, výstavy ilustračnej tvorby významných slovenských ilustrátorov či výstavy výtvarných prác slovenských a českých detí a študentov na tému rozprávok Pavla Dobšinského a Boženy Němcovej. Školáci sa zoznámia s ocenenými knihami a ich tvorcami, porovnajú príbuznosť i rozdielnosť slovenčiny a češtiny, prostredníctvom klasických rozprávok sa prenesú do sveta svojich rodičov a prarodičov, ktorí žili v spoločnom štáte.

Mestská knižnica mesta Piešťany tak chce pestrými a pútavými podujatiami vzbudiť záujem českej verejnosti o slovenskú literatúru a slovenský jazyk, zvýšiť povedomie o slovenskej literatúre a umení, prispieť k podpore myšlienky multikultúrneho chápania spoločnosti a zlepšiť vnímanie príslušníkov iných národností medzi slovenskými i českými deťmi.
 
A čo presne budú môcť zažiť návštevníci Festivalu slovenskej tvorby v Prahe?
Už od 1. októbra ich čaká beseda so spisovateľom Danielom Rušarom, autorom knižky Jaro Kriplů či literárno-výtvarné workshopy ilustrátora Matúša Maťátka s názvom Farebný svet kučeravého Sebastiána a Lapinovci na návšteve v knihovně. Vďaka bábkoherečke Barbore Krajč Zamiškovej zistia, kto je Guľko Bombuľko. Spisovateľ Peter Karpinský im predstaví svoju knižku Ako sme s Ťukťukom ťukťukovali, a to v novom šate – s ilustráciami Martiny Matlovičovej. Nebude chýbať ani Petra Nagyová Džerengová či literárno-výtvarná dielňa s názvom Rozprávkový svet Kataríny Ilkovičovej.

V programe Slovensko číta deťom vystúpia aj spisovatelia Ján Uličiansky a Roman Brat, herec Richard Trsťan a bábkoherec Martin Kollár. Čestným hosťom čítania bude známa česká herečka Ivana Chýlková. Básnik, textár, výtvarník, scenárista, prozaik a dramaturg Daniel Hevier predstaví svoj fantastický projekt Chymeros plný príbehov, záhad, hádaniek a tajomstiev. Neskôr, v rámci literárneho podvečera s názvom Ako som písal knihy dospelákom, priblíži svoju tvorbu.

Malí aj veľkí milovníci divadielka si budú môcť pozrieť dramatizáciu na motívy knižky Márie Ďuríčkovej s názvom O Janíčkovi a Jankovi Hraškovi v podaní divadla KBT. Mladšie i staršie deti sa určite zabavia i poučia na besede s Romanom Bratom, pri výstave ilustrácií Daniely Olejníkovej s názvom Obrázky Hávedné či stretnutí s českým spisovateľom Jiřím Dvořákom.
                                    
Na svoje si prídu i tí výtvarne založení
Čaká na nich totiž niekoľko veľmi zaujímavých výstav toho najlepšieho, čo na slovenskej ilustrátorskej scéne vzniklo. Výstava Tajomný svet ilustrácií ponúkne návštevníkom tvorbu ilustrátorov Martiny Matlovičovej, Kataríny Ilkovičovej a Matúša Maťátka. Bystrík Vančo predstaví svoju tvorbu v rámci výstavy Z rozprávky do pohádky a svoj fantastický svet predstaví i Vladimír Král výstavou Tisíc farieb rozprávky. Nebudú chýbať ani workshopy Kúzlo rozprávkovej ilustrácie či Alžbetka a jej cesta časom. Študenti odboru Propagačnej grafiky Školy úžitkového výtvarníctva predstavia svoje priestorové ilustrácie, komiksy a objekty na motívy diela Boženy Němcovej a Pavla Dobšinského v rámci výstavy Duel: Němcová – Dobšinský/Knižné tvorenie. No a ak sa nájde niekto s dušou básnika, určite ho zaujme poetické rozprávanie za účasti spisovateľa Petra Šrámka a ilustrátora Vladimíra Krála s názvom Jako by tu tisíc dětí bylo.

Spomínané podujatia budú prebiehať predovšetkým v Městské knihovně v Praze a jej pobočkách, Slovenskom inštitúte v Prahe, Památníku národního písemnictví v Praze, Muzeu hlavního města Prahy a základnej škole s materskou školou v Karlíně. Hlavným partnerom projektu je Mesto Piešťany, Občianske združenie Celé Slovensko číta deťom, Občianske združenie Bona Fide, Literárne informačné centrum, časopis Slniečko, Asociácia ilustrátorov ASIL.
 
Matúš Nižňanský / Mestská knižnica mesta Piešťany / Ľubica Kepštová