Slovenskí umelci vystúpia na knižnom veľtrhu v mexickej Guadalajare

Na druhom najväčšom knižnom veľtrhu na svete v mexickom meste Guadalajara bude tento rok čestným hosťom Európska únia (EÚ) a pri tejto príležitosti sa veľtrhu po prvý raz zúčastní aj Slovensko.

Organizátorom slovenskej účasti v Guadalajare je Slovenské literárne centrum (SLC), vďaka ktorému státisíce návštevníkov veľtrhu spoznajú nielen slovenské spisovateľky, ale aj našich hudobníkov, filmárov, slovenský dizajn či vizuálne umenie.  

Medzinárodný knižný veľtrh v mexickom meste Guadalajara, ktorý vznikol v roku 1987, nie je len príležitosťou pre vydavateľov a čitateľov spoznať nové literárne diela, ale aj významné kultúrne podujatie v španielsky hovoriacom svete. Návštevnosť veľtrhu a jeho sprievodných podujatí počas deviatich dní trvania pravidelne prekračuje pol milióna účastníkov a okrem kongresového centra sa koná aj v priestoroch Univerzity Guadalajara.

V tomto roku sa veľtrh uskutoční v dňoch 25. novembra až 3. decembra a jeho čestným hosťom bude EÚ. Pod sloganom “Building a Union of Cultures” privezie do Mexika 70 autorov a autoriek z 27 krajín, medzi ktorým nebudú chýbať ani slovenské spisovateľky Jana Beňová a Mária Ferenčuhová. Účasť slovenských umelcov na veľtrhu zabezpečuje Slovenské literárne centrum (SLC) s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Slovensko bude v Mexiku okrem dvoch spomenutých autoriek reprezentovať hudobné duo Lash & Grey, raper Gleb, huslisti Ferdinand Slezák a Karolína Krígovská. Návštevníci stánku EÚ uvidia počas dvojhodinového slovenského programu film o slovenskom dizajne, ale tiež nový krátky film Denisa Kozerawského zachytávajúci tvorbu Jakuba Juhása, Ilony Németh a Dávida Koroncziho. Vďaka SLC sa veľtrhu zúčastní aj prekladateľka Lucia Duero a Peter Michalík z vydavateľstva Monokel. Počas filmového festivalu, ktorý je súčasťou veľtrhu a je zameraný na európsku kinematografiu, diváci uvidia film Nech je svetlo režiséra Marka Škopa.

SLC sa aktívne zapojí do programu čestného hosťovania aj zorganizovaním diskusie s názvom Hranice nemožného, ktorej sa okrem Jany Beňovej a Sylvie Fischerovej (Česko) zúčastní aj významný ukrajinský spisovateľ Andriy Kurkov. Podujatie bude moderovať riaditeľ SLC Pavel Sibyla.

Účasť na tomto veľtrhu by nemala byť jednorazovou záležitosťou, ale má mať pokračovanie v intenzívnejšej komunikácii s vydavateľmi z Latinskej Ameriky a Pyrenejského polostrova. Jej výsledkom by mal byť vyšší počet prekladov diel slovenských autorov a autoriek do španielčiny a portugalčiny, ktorý sa v uplynulých dekádach pohyboval v jednotkách kusov ročne. Pri príležitosti veľtrhu SLC pripravilo katalóg v španielčine s ukážkami z desiatich nových kníh najlepších súčasných slovenských autorov a autoriek, ktorí využijú zástupcovia SLC na stretnutiach s vydavateľmi počas veľtrhu, ale aj po ňom v priebehu ďalších rokov.