Spoza kulís 2

Herec, scenárista a pedagóg Juraj Sarvaš mal v lete plné ruky práce vo svete kníh. Najskôr ako radvanský rodák v súvislosti s monografiou tejto bývalej samostatnej obce, dnes súčasti Banskej Bystrice, kde nielen publikoval svoje spomienky na roky detstva a mladosti, ale bol aj hlavným aktérom jej uvedenia do života. Vzápätí sa predstavil vlastným dielom Spoza kulís 2, voľným pokračovaním rovnomennej knihy z roku 1996. Spomienky na hereckých kolegov a zákulisie divadla doplnil rozprávaním o svojich hereckých začiatkoch v rodisku, na bratislavskej scéne i o návrate do rodného regiónu na Akadémiu umení v Banskej Bystrici. Bohatá fotodokumentácia dodáva autorovmu rozprávaniu plasticitu.

Knihu prvýkrát uviedli 11. júna na Sarvašovej „materskej“ scéne na bratislavských Kramároch v rámci 105. Poetického večera pri sviečkach. Druhýkrát v jeho rodisku 24. júna v spoločenskej sále Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici vo švíkoch. Organizátori (ŠVK – Literárne a hudobné múzeum, Odbočka Spolku slovenských spisovateľov a Akadémia umení) zabezpečili úrodnú pôdu pre Sarvašovu neúnavnú misiu. V programe sa striedalo Sarvašovo vlastné interpretačné umenie sa striedalo s ukážkami práce jeho hereckých odchovancov, hudobným folklórom i filmovým zostrihom.

Poetický večer v banskobystrickej Lazovnej ulici sa naisto vyrovnal tým zo Stromovej, ba žičlivosťou priateľsky nakloneného domáceho publika ich hádam aj prekonal. Spokojný mohol byť aj vydavateľ Alexander Piekov z CCW, minuli sa všetky prinesené výtlačky knihy a autor ich s radosťou podpisoval.

Jana Borguľová