Toto sú Superženy!

Literárne podujatie, ktoré sa konalo 17. septembra v kníhkupectve Martinus, prilákalo mnoho zvedavých divákov. V uvoľnenej atmosfére sa uskutočnilo predstavenie novej knihy pre deti s názvom Superženy od autorky Andrey Kellö Žačokovej. Do diskusie sa zapojila tiež ilustrátorka publikácie Zuzana Bartová a jedna z hrdiniek Superžien, šľachtiteľka hrozna Dorota Pospíšilová. Akciu moderovala Marika Beňadik Majorová.

Publikácia, ktorá sa v tento deň predstavila a pokrstila, je primárne určená deťom od desať rokov, ale určite poteší aj nejedného dospelého. Jej témou sú slovenské ženy, ktoré mali významný vplyv na našu spoločnosť. Mladí čitatelia sa tak zoznámia nielen so známymi osobnosťami, ako je Mária Terézia či Božena Slančíková, ale aj s našou prvou lekárkou, botaničkou, farárkou a mnohými ďalšími priekopníčkami. Príbehov je dohromady päťdesiat a každý z nich sprevádza farebný portrét od Zuzany Bartovej. Ilustrátorka použila obrazový materiál, ktorý jej bol poskytnutý. Bartová sa vyjadrila, že vychádzala prevažne z čiernobielych fotografií a samotné hrdinky sa pohybovali v nevýraznom prostredí, no vo vydavateľstve sa rozhodli vytvoriť ilustrácie, ktoré hýria farbami, aby zaujali mladých čitateľov.

Podľa slov autorky nápad na knihu Superženy vznikol na jar roku 2017. Inšpiráciou jej bola dnes už dobre známa knižka Príbehy na dobrú noc pre rebelky a ďalšie podobné publikácie. Žačoková pracuje vo vydavateľstve Slovart ako editorka a medzi jej povinnosti patrí vymýšľanie nových edičných počinov. Téma výnimočných žien ešte nebola na Slovensku spracovaná. Autorku tak zaujala, že sa rozhodla takúto knihu napísať sama. Výskum a zhromažďovanie materiálov jej trvali dva a pol roka. Objavila mnoho žien, ktoré širšia verejnosť nepozná. Príbehy všetkých sa však do knižky nezmestia, a tak si vymyslela kritéria, podľa ktorých zúžila výber, no zároveň sa snažila o rozmanitosť. Autorka dúfa, že príbehy mladých čitateľov inšpirujú a naučia sa pri nich, že každá prekážka sa môže prekonať.

K záveru sa k diskutujúcim pripojila aj Dorota Pospíšilová, ktorá počas svojej kariéry vyšľachtila až 24 odrôd vinnej révy. Pani Pospíšilová v krátkosti porozprávala o sebe a svojej práci. Publikáciu pokrstila listami hrozna.

V krátkom rozhovore pre Knižnú revue Andrea Kellö Žačoková prezradila, že jej ostalo ešte veľa materiálu, ktorý sa do knihy nezmestil, ale už teraz má nápad na to, ako ho využiť. Verí, že aj keď už určité témy boli v minulosti spracované, je dobré hľadať stále nové spôsoby a približovať ich deťom inovatívne a zaujímavo.