Uličný v Trnave

Peter Uličný bol hosťom Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave. Okrem iného prezradil, že vlani sa mu splnil životný sen. Sedem rokov zaznamenával svoje rozhovory s hudobníkom  Mariánom Vargom, ktoré vyšli v knihe Marián Varga. O cestách, ktoré nevedú do Ríma. Autor poodhalil život talentovaného muzikanta, a tak sa čitatelia dozvedia, prečo Vargu málo vídame na verejných koncertoch, o jeho láske ku knihám, o náročnosti voči sebe. Možno len súhlasiť s názorom Daniela Heviera, že „vznikla mimoriadna kniha, aké sa na našich pultoch neobjavujú každý rok, ba ani každé desaťročie. S vysokou pravdepodobnosťou niekoľko desaťročí vydrží bez toho, aby zostarla, či stratila platnosť“.

Z prednesených ukážok sa prítomní dozvedeli, ako chodil aj nechodil Marián Varga na konzervatórium, ako vznikol názov kapely Collegium Musicum, ako kapela vypredávala pražskú Lucernu, ale i o tom, ako sa druhýkrát oženil. Peter Uličný odpovedal aj na otázku, kam vlastne smerujú Vargove cesty. Myslí si, že Marián Varga sa rozumom prikláňa k vážnej hudbe, ale jeho srdce ho ťahá k bigbítu. Sám Varga tvrdí: „Ja sa cítim byť akurát sám sebou a ešte aj to nie vždy“. 

Vydanie knihy Marián Varga netrpezlivo očakával, trochu i skritizoval a veríme, že milovníci jeho hudby sa dočkajú ďalších publikácií, ale i toho, že zažijú Mariána Vargu i na živo interpretovať svoje skladby, ktoré sú zatiaľ vraj v tzv. „červenom kufríku“.  

Peter Uličný zaujal mladé publikum aj svojím zanieteným rozprávaním o pripravovanej knihe Tajný svet knižníc, ktorá by mala byť publicisticko-obrazovou reportážou z intímneho sveta súkromných knižníc známych i neznámych zberateľov kníh a knihomoľov.

Benjamína Jakubáčová