V Artfore predstavili nový slovenský komiks Všetky tie svety

Dňa 30. januára predstavili v Bratislavskom kníhkupectve Artforum na Kozej ulici nový slovenský komiks s názvom Všetky tie svety, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slovart. Autorom textu je Juraj Čorba, vyštudovaný právnik a politológ. Komiks je jeho debutom na poli umeleckej literatúry. Dielo ilustroval David Marcin, ktorého môžu čitatelia poznať ako ilustrátora komiksovej série Zlatý zub. Podujatie moderoval Juraj Malíček.

Všetky tie svety je technotriler, ktorý sa odohráva v bližšie nešpecifikovanej budúcnosti a rozpráva príbeh dvoch expertov, ktorí riešia nezvyčajnú nebezpečnú hrozbu spojenú s nástupom nových technológií.

Diskusiu otvorili odborníci na IT Juraj Podroužek a Miroslav Pikus. Obaja sa zhodli na tom, že autor vo svojom diele skúma otázky, ktoré sú zaujímavé aj pre špecialistov v IT sfére. Podroužek vyzdvihol autorovu schopnosť ľahko a zrozumiteľne problematizovať filozofické a etické témy, ako je ľudská autonómia, vzťah človeka a stroja, zasahovanie do privátneho priestoru a zároveň to dokázal napísať ako pútavý príbeh. „Je to text, ktorý si treba prečítať viackrát a nebáť sa ho po prvom prečítaní,“ dodal Podroužek.

Juraj Čorba inšpirovala k námetu jeho vlastná práca právnika. Na pozadí napínavého príbehu rozvíja témy: nástup nových médií z pohľadu práva a nové spôsoby práce a sebaprezentácie, ktoré nám technológie umožňujú. Dej je síce špekulatívny, ale autor upozorňuje, aby sme si dávali pozor na to, ako dnes dizajnujeme médiá a umelú inteligenciu.

Čo sa týka výtvarného spracovania diela, tvorcovia sa už na začiatku dohodli, že komiks bude čiernobiely. „Myšlienka bola za tým tá, aby vizuál nebol až taký rušivý k myšlienke. Dej je v podstate chronologicky jednoduchý, čiže napreduje rýchlo. Chceli sme, aby aj kresba priveľmi nerušila, aby sa čitatelia zbytočne nezastavovali na nejakých detailoch a aby sa to dobre a ľahko čítalo,“ vysvetlil David Marcin, ilustrátor komiksu.

Všetky tie svety nemusia byť posledným dielom Juraja Čorbu. Okrem témy vzťahu medzi človekom a technológiou autora zaujíma aj environmentálna oblasť. Priznal, že sa pohráva s myšlienkou napísať dielo, ktoré by skúmalo náš pocit neistoty, ktorý sa v spoločnosti začína šíriť ohľadom vývoja budúcnosti našej planéty.

  • V Artfore predstavili nový slovenský komiks Všetky tie svety - 0
  • V Artfore predstavili nový slovenský komiks Všetky tie svety - 1