V kníhkupectve Panta rhei 

Tomášom Janovicom

V živote je rovnováha. Charles Bukowski nás učí, ako si môžeme obratom ruky (ktorá drží alkohol) zhumpľovať telo, a teda aj život. A tak sa musel zákonite objaviť iný Bukovský, Dr. Igor, aby nám poradil, ako predchádzať zhumpľovaniu tela, a teda aj života. Jeho knižku Návod na prežitie pre muža (AKV 2006) osvietil v kníhkupectve Panta Rhei Milan Lasica (doslova osvietil – lampou) a týmto netradičným spôsobom ju uviedol do šera nášho nezdravého života. Knižka je nielen zaujímavá a plná (aspoň pre mňa) neznámych faktov, ale aj vtipná. Malá ukážka:

,,Absolútne sa stotožňujem s výrokom jednej americkej špecialistky na sexuálne funkcie (Dr. Wesheimerovej), že: – Vaša myseľ je najsilnejšie afrodiziakum na svete. – Napriek tomu veda pozná potraviny, ktoré pozitívne ovplyvňujú náladu a navodzujú príjemné pocity.Čokoláda je z nich určite najznámejšia. Obsahuje látku fenyletylamín, ktorá je prírodným amfetamínom a podporuje pocit lásky, blízkosti a intimity. Podľa súčasných informácií by ste však na vyvolanie tohto účinku museli vypiť asi 50 pohárikov silného čokoládového likéru – tak ako aztécky vládca Montezum, keď sa chystal každý deň do svojho háremu. Syr obdahuje 10-krát viac fenyetylamínu ako čokoláda. Čo tak grilovaný sendvič s dvojitým syrom a nutellou?“

Toľkoto Dr. Igor Bukovský. Lenže čo mám robiť, keď aj ten druhý Bukowski sa tak dobre číta? A tak mám v knižnici aj toho, aj toho –  a v kuchyni pripravený syr. Ale bez čokolády.