Už 21. ročník Bienále ilustrácií Bratislava otvorí svoje výstavné priestory v Dome umenia na Námestí SNP 12 v Bratislave v piatok 7. septembra 2007. Svetovo významné podujatie z oblasti ilustrácie detských kníh potrvá do 26. októbra 2007. Zahŕňa množstvo sprievodných výstav, sympózium, workshop a ďalšie akcie pre výtvarníkov a predovšetkým pre detských návštevníkov.

V piatok 7. septembra sa o 10.00 hod. uskutoční medzinárodná tlačová beseda, popoludní zasadne Medzinárodný komitét BIB 2007 a o 17.00 hod. v historickej budove SND oficiálne otvoria prehliadku za účasti ministra kultúry SR Mareka Maďariča a hostí zo zahraničných zastupiteľstiev, zástupcov UNESCO, IBBY, niektorých účastníkov súťažnej prehliadky a medzinárodnej odbornej verejnosti.

Cez víkend 7. – 8. septembra sa bude konať medzinárodné sympózium na tému Globalizácia a inakosť v detskej ilustrovanej knihe. Koordinátorka sympózia Mgr. Viera Anoškinová predosiela: „Fenomén globalizácie umožňuje vzájomné zbližovanie a prepájanie sa duchovné a kultúrne a vďaka internetu aj intenzívnu a takmer bezhraničnú komunikáciu medzi ľuďmi. Tento jav môžeme vnímať aj v detskej ilustrácii, keď sa pri preklade kníh z iných jazykov veľmi často preberajú aj ich pôvodné ilustrácie. Takto sa už detský čitateľ môže stretnúť s rôznymi kultúrami a tradíciami aj po vizuálnej stránke, čo mu hádam umožní lepšie ich pochopiť. Možno práve inakosť detských ilustrácii by mohla byť spôsobom, ako deti opäť prinavrátiť k čítaniu kníh.“

V prvom týždni BIB (9. – 15. septembra) sa bude konať v Umeleckej besede slovenskej aj UNESCO-BIB-Workshop Albína Brunovského, ktorý povedie slovenský výtvarník Ľuboslav Paľo. Témou workshopu je Obrázková kniha – koncept detskej ilustrovanej knihy. Zúčastňujú sa na ňom ilustrátori tzv. tretieho sveta. Koná sa vždy popri BIB a dodnes sa ňom zúčastnilo 93 ilustrátorov z 37 krajín.

 

Slovenská republika má na tohtoročnej súťažnej prehliadke zastúpenie 13 výtvarníkov s ilustráciami k 16 knihám, vydaných na Slovensku aj v zahraničí:

 Augustín Andrej – Kamil Bednář: Pohádky za oponou, XYZ, Praha, 2007
 Bočkayová-Bruncková Zuzana – Benjamín Tinák: Johanes zo zázračného buša, Matica slovenská, Martin, 2006; Pavol Dobšinský: Moje najmilšie rozprávky, Perfekt, Bratislava, 2006 (kolektív autorov)
 Dusíková Maja – Hans Christian Andersen: Die Prinzessin auf der Erbse, Nord Sűd AG, Zűrich, 2007; Pavol Dobšinský: Tri holúbky, Buvik, Bratislava, 2006
 Kállay Dušan – Vladimír Hulpach: Príbehy zo Shakespeara, Buvik, Bratislava, 2006
 Kellenberger MartinKatarína Habovštiaková: Tanečnice pri plese. Rozprávky a povrávky o prírode, Regent, Bratislava, 2005
 Kiselová-Siteková Jana – Erik Jakub Groch: Píšťalkár, OZ Slniečkovo, Prešov, 2006
 Kopták Miloš – Kama Sywor Kamanda: Africké pohádky, Brio, Praha, 2006
 Martiška Juraj – Pátek Gabriel: Mapa, Serafín, Bratislava, 2005
 Matlovičová-Králová Martina – Jurij Březan: Der Elefant und die Pilze, Domowina, Nemecko, 2006
 Moravčíková Dana – Štefan Moravčík: Ako klobúk stratil hlavu, Matica slovenská, Martin, 2006
 Paľo Ľubo – Ľubo Paľo: Frohe Weihnachten!, Bohem Press, Zűrich, 2006
 Popovič IvanPopovič Dávid – Detská univerzita aj pre dospelých: 3. ročník Detskej Univerzity Komenského, Perex, Bratislava, 2005; Detská univerzita aj pre dospelých: 4. ročník Detskej Univerzity Komenského, Perex, Bratislava, 2006
 Vančo Bystrík – Pavol Dobšinský: Moje najmilšie rozprávky, Perfekt, Bratislava, 2006 (kolektív autorov)

V Medzinárodnej porote BIB 2007 zasadnú: Anastasia Arkhipova – Rusko, Kirsten Bystrup – Dánsko, Miroslav Cipár – Slovensko, Eliardo Neves Franca – Brazília, Tonya Goranova – Bulharsko, Merhnoosh Moshiri – Irán, Dominique Mwankumi – Rwanda, Majo de Saedeleer – Belgicko.

 

Hlavným organizátorom BIB je BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti,
Panská 41, 815 39 Bratislava , tel./fax: (2) 544 349 86, e-mail: bibiana@bibiana.sk, www.bibiana.sk