Vychádza decembrová Knižná revue!

Adventné číslo priblíži príbehy Dohviezdneho večera, knižnej novinky pre deti, i víťazov prestížnych literárnych cien.

Milé čitateľky, milí čitatelia!

 

V čase adventu vám s radosťou chceme predstaviť knižnú novinku LIC so záhadným názvom Dohviezdny večer. „Dvadsaťpäť príbehov, dvadsaťpäť krásnych prekvapení – ako v tom najlepšom adventnom kalendári. V každom príbehu sa môžeme nanovo dotýkať Vianoc,“ píše o knihe Markéta Andričíková. V čom zarezonuje toto zvláštne slovné spojenie, ktoré povznáša na prvé počutie? „Tak naši predkovia hovorili Štedrému dňu… Lebo to je večer, keď treba vzhliadnuť ku hviezdam. A nájsť si medzi nimi tú svoju,“ zaznie vysvetlenie v rozprávkovom príbehu Dany Podrackej Anjel vysoký ako topoľ.

December je posledným mesiacom v roku, preto sumarizuje aj nedávne literárne výkony. V Knižnej revue č. 12/21 vám priblížime víťazov dvoch kľúčových cien z anglofónnej a frankofónnej literatúry: Bookerovej ceny – Damona Galguta a Goncourtovej ceny – Mohameda M. Sarra.

A tohtoročná víťazka domácej Ceny Anasoft litera Barbora Hrínová zožala ďalšie víťazstvo: začiatkom decembra jej knižný debut Jednorožce vyhlásila za najlepšiu knihu aj stredoškolská porota 5. ročníka Ceny René.

Obálku aktuálnej Knižnej revue s názvom Vianoce už klopú na dvere pre vás tentoraz vytvoril grafický dizajnér Róbert Szegény. „Ružová znepokojivá tvár možno trochu reflektuje tento čas, ale azda aj poteší, povznesie farebnosťou... Tvár, vráska, izbové rastliny – figúry, stromčeky, prskavky, dážďovky. Elementy možno čítať vo vzájomných vzťahoch, ukladať do vlastného príbehu alebo si len tak nechať pustiť na špacír vlastnú obrazotvornosť. Fantázii sa medze nekladú...“

Dobré s nami a zlé preč, hovorili naši prarodičia. Nech všetkých ochraňujú ich slová.

 

Nerušené čítanie.

 

Tina Čorná Sikorová