Vychádza februárová Knižná revue!

Pýtali sme sa slovenských vydavateľstiev, ako ich ovplyvňuje zdražovanie papiera. Pripomenuli sme si aj 170 rokov od úmrtia N. V. Gogoľa textom Ivany Kupkovej.

Milé čitateľky, milí čitatelia!

 

„Nebude to možno veľký tresk. Súčasná kríza a rast nákladov na tlač však aj tak zatrasie slovenským knižným trhom,“ konštatuje redaktorka Knižnej revue Daniela Balážová v článku Kríza. Príležitosť pre kvalitu? Ako ovplyvňuje nedostatok papiera a zvyšovanie výrobných nákladov slovenských vydavateľov?  Bude sa zvyšovať cena kníh, meniť ich formát, ustupovať od tlačených kníh? Aké dôsledky môže mať táto situácia na vydávanie nekomerčnej literatúry a pôvodnej slovenskej tvorby? S týmito otázkami oslovila Knižná revue vyše tridsať vydavateľov.

„Kríza knižného trhu sa odvíja hlavne od zníženého záujmu čitateľov, ktorý sa bude iba prehlbovať,“ obáva sa Koloman Kertész Bagala. 

„Z dlhodobého hľadiska máme všetci – vydavatelia, autori, kníhkupci i médiá ako Knižná revue – za úlohu propagovať naše knihy a bojovať o to, aby si ich kupovalo (a čítalo ich) viac ľudí než doteraz,“  nevzdáva sa Juraj Heger.

 

A nevzdáva sa ani redakcia Knižnej revue, ktorá vám opäť prináša pestrú kolekciu titulov, o ktorých sa oplatí uvažovať.

 

Na obálku februárového vydania Knižnej revue poskytol svoje dielo Archa (svetelný objekt, 2014) vizuálny umelec Marek Kvetan. „Spojením posvätného, netelesného svetla a banálnej situácie je vytvorenie blikajúceho objektu, ktorý evokuje biblickú archu, ale aj nefunkčné neónové trubice z reklamy,“ komentuje svetelný objekt sám autor.

 

Nerušené čítanie.

Tina Čorná Sikorová