Vychádza júnové číslo Knižnej revue!

Na obálke júnového čísla vidíte dielo výnimočnej Doroty Sadovskej Madona ticha, ktorá ho pre čitateľov Knižnej revue aj komentuje...

Milé čitateľky, milí čitatelia!

 

Ďakujeme vám za vaše hlasy v čitateľskej ankete Kniha roka 2020!

Prinášame vám rozhovory s našimi víťazmi – Veronikou Šikulovou, Lukášom Cabalom a Dávidom Ursinym, ktorým gratulujeme rovnako ako aj ich vydavateľom (Slovart, Artforum, Petrus).

Vaša voľba svedčí o zaujatom čítaní, ktoré Zoltán Rédey, člen nominačného zboru ankety, okomentoval slovami: „Zdá sa, že čitatelia vnímajú ako smerodajnú hodnotu prozaického diela nielen jeho príbehovosť, ale i vlastnú literárnosť – a to by malo byť dobrou správou.“

Čitateľská anketa Knižnej revue sa vyznačuje tým, že zachytáva aj hlasy ľudí, ktorí si cenia a majú radi slovenskú literatúru bez toho, aby bola predmetom ich profesionálneho záujmu.

V aktuálnom čísle opäť nájdete široký záber recenzií na knihy zaujímavých domácich aj prekladových autorov a autoriek. Ale aj pozvánku k stíšeniu v čase, keď sa svet pootvára.

Venujme spomienku Vincentovi Šikulovi, ktorý nás opustil pred 20 rokmi a Pavlovi Vilikovskému, ktorý sa nedožil svojho tohtoročného jubilea.

Na obálke júnového čísla vidíte dielo výnimočnej Doroty Sadovskej Madona ticha, ktorá ho pre čitateľov Knižnej revue aj komentuje: „Madona ticha. Ticho, ktoré neraní. Ticho nie je rezignácia. Aktívne ticho znamená dobrovoľnú redukciu zvukov, slov, obrazov a pretlaku podnetov. Redukcia je podmienkou pre sústredenie sa. Schopnosť sústrediť sa je začiatkom múdrosti, ale aj akejkoľvek inteligencie a znalosti. 

Mali sme nedobrovoľne redukované podnety cez koronu, teraz sa všetko otvára. Stane sa ticho opäť luxusom? Bohatí si zaplatia ticho, samotu aj prírodu, chudobnejším prekričí reklama každú citlivejšiu pesničku. 

Nie je ticho nevyhnutné k vnútornému rastu ako čistá voda? 

Chcem často, veľa, ba stále, bez prerúšania počúvať ticho aj tichých...“

 

Nerušené čítanie.

 

Tina Čorná Sikorová