Vyšehradská štipendistka s Cenou Egona Erwina Kischa

V utorok 19. septembra sa v susednej Českej republike uskutočnil slávnostný ceremoniál Ceny Egona Erwina Kischa za rok 2017, ktorá je od roku 1992 udeľovaná českým a slovenským spisovateľom a spisovateľkám literatúry faktu. Veľmi nás teší, že jednu z cien získala aj spisovateľka Monika Kapráliková, ktorá je momentálne v Bratislave v Literárnom informačnom centre na Vyšehradskom literárnom štipendiu. Porota jej ocenenie udelila za knihu Za hranice provincie. Autorka v nej opisuje pôsobenie slovenského básnika Jána Smreka ako novinára. Kniha vyšla v bratislavskom vydavateľstve Elán, ktorého majiteľom je Smrekov syn Ivan Čietek. Počas štipendia v Bratislave pracuje spisovateľka na ďalšej knihe, tentokrát o osudoch pražského vydavateľa Leopolda Mazáča.

Zároveň nás veľmi teší, že hlavnú Cenu Egona Erwina Kischa získal slovenský spisovateľ Jozef Leikert za knihu Rozčesnutý čas Marka Frauwirtha. Autor sa formou listu prihovára Markovi Frauwirthovi, mladému mužovi pôvodom z oravského Tvrdošína, ktorého v Prahe zastrelilo nemecké gestapo v rámci Akcie 17. novembra 1939 spolu s ďalšími ôsmimi mladými ľuďmi. Popravou deviatich študentských funkcionárov dal Hitler jasný signál, že budúca česká inteligencia nemá právo a nebude existovať.

Egon Erwin Kisch bol česko-rakúsky spisovateľ a novinár židovského pôvodu, ktorý písal v nemčine. Je známy svojou prezývkou „Zúrivý reportér“ (Der Rasende Reporter). Výrazne zasiahol do dejín novinárskej reportáže.