Vyšla bibliofília Mily Haugovej Stigma : Písať

Nová edícia bibliofílií SLC je o písaní píšucich autorov a autoriek. Otvára ju poetka Mila Haugová.

Zachytáva proces tvorby ako aktu sebahľadania a utvárania architektúry vnútorného sveta. Tvorba sa tak stáva duchovným vkladom do originality slovenskej literatúry a kultúry. Charakteristickým znakom bibliofílií bude matrica desiatich slov, slepotlačou vyrazených do obálky. Ide o bazálne slová, ktoré sa v tvorbe autora / autorky opakujú a tvoria vertikálny grál. 

Autorka píše: „Pýtam sa denne, keď čítam, vidím, pozorujem, vnímam všetko to v literatúre: Sme my posledná generácia, ktorá ešte stále nesie v sebe duchovné, duševné a telesné v nerozlučnej podobe? Rozmýšľam tak v nebezpečnej hodine vlkov medzi štvrtou a piatou ráno, keď sa zobúdzam zo smrteľných opakovaných snov o tom, že niekto iný píše moje básne, že neuchránim svojich blízkych pred každodennými nástrahami. Potom vstanem a napíšem : kto iný ako Ty by písal tak ako Ty (upokojenie : zastavenie tachykardie), kto iný by sa staral, ak nie ty, a začnem znova... padám... klesám... vstávam... padám... strácam sa... vstávam... padám... píšem.“

Čítanie bibliofílie je poetickým, esejistickým aj estetickým zážitkom.

Uvedenie knihy do života za účasti autorky a grafického dizajnéra Pala Bálika sa uskutoční v sobotu, 4.11. o 17:00 v Kníhkupectve SLC na Nám. SNP 12 v Bratislave. Podujatie moderuje Dana Podracká, vstup naň je voľný.

Stigma: Písať vychádza v limitovanom náklade 300 ks, každý výtlačok je číslovaný a podpísaný autorkou.

Knihu je možné zakúpiť len v Kníhkupectve SLC a na našom webe TU: https://www.litcentrum.sk/dielo/stigma-pisat