Vyšla januárová Knižná revue!

Obálku novej Knižnej revue zdobí kresba Fera Jablonovského. Je venovaná pamiatke Tomáša Janovica.

Na Tomáša Janovica si na našich stránkach spomína osem blízkych priateľov. Odišiel výnimočný človek a autor, ktorý ako málokto poznal silu slova a ovládal umenie hovoriť úsporne a presne. Dušan Dušek hovorí: „Pri Tomášovi platilo, že netreba veľa rozprávať, dôležité je – byť spolu. Vážil si ľudské porozumenie, vedel ho vychutnávať, nosil ho v hlave ako tichú láskavosť života.“

V januári vám prinášame tri rozhovory: s flámskou autorkou Margot Vanderstraeten sa zhovárame o jej knihách, ktoré venovala životu ortodoxných a chasidských Židov v Antverpách. Viliam Nádaskay sa rozpráva s pravdepodobne najlepším slovenským poviedkárom súčasnosti Richardom Pupalom a pridáva i podnetnú recenziu jeho najnovšej knihy Druhý čierny zošit.

Ostré a presné sú odpovede ukrajinskej spisovateľky Oksany Zabužko v rozhovore o vojne v Ukrajine a o jej esejistickej knihe Najdlhšia cesta, v ktorej vysvetľuje príčiny vojny a dejiny útlaku ruského impéria. „Tu sa už nedá hovoriť o tom, že svet nie je čiernobiely. Tu veľmi jasne a konkrétne vidieť, kde je dobro a kde zlo.“ Tému dopĺňa esej Andrija Ľubku o koreňoch a sile ukrajinského čiernemu humoru.

Podrobne sa venujeme knihám dvoch výnimočných britských historikov – Domoviny Timothyho Gartona Asha a Povojnová Európa Tonyho Judta. Nezabudli sme ani na poéziu. Píšeme o dvoch netypických dielach Mily Haugovej a druhej poetickej zbierke Juliany Sokolovej Domáce práce.

Príjemné čítanie!