Slováci holdujú knihám viac ako kinám

Dennodenných čitateľov beletrie medzi mládežou je iba 6,8 percenta.väčší obrázokAutor: Roman Staněk, Aktuálně.cz

00:00 | Dnes | SITA, TASR

Bratislava - Približne desať percent občanov Slovenskej republiky sa denne venuje čítaniu, čo je v porovnaní s návštevnosťou kín, divadla alebo koncertov veľmi dobrý výsledok.

Povedal to v utorok autor publikácie Čítanie 2007 Peter Valček pri prezentácii výsledkov výskumu súčasného stavu a úrovne čítania v SR v Klube spisovateľov v Bratislave.

Zánik sa nekoná

Projekt nadväzuje na predchádzajúce výskumy medzi dospelými a 10-ročnými deťmi a bude sa konať každé tri roky. Podľa autora záverečnej štúdie Valčeka bolo cieľom zistiť vývinové trendy v trávení voľného času a kultúre čítania u stredoškolákov.

Podľa Valčeka je mýtus, že televízia zoberie literatúre čitateľov. Z výskumu vyplynulo, že televízne vysielanie sleduje päť a viac hodín denne 7,2 percenta stredoškolákov.

Podľa Ľudovíta Šrámka, riaditeľa Kultúrneho observatória Národného osvetového centra, ktorý sa podieľal na výskume, trendy vývoja v čítaní nie sú odstrašujúce, práve naopak, a netreba sa báť, že by knihy v dôsledku obrazových médií zanikli.

väčší obrázokAutor: foto ilustračné

Knihy verzus šport

"Každodenných čitateľov beletrie je v stredoškolskej populácii menej ako medzi dospelými. Zatiaľ čo medzi mládežou sa to v priemere pohybuje okolo 6,8 percenta, v dospelej populácii sa tento údaj pohybuje okolo 9 percent," zhrnul výsledky výskumu Valček.

Najviac každodenných čitateľov beletrie mimo povinnej literatúry je na gymnáziách - 7,8 percent a najmenej záujemcov o túto literatúru možno nájsť na učňovských školách - 3,8 percent. Približne polovica z nich vôbec nehrá počítačové hry. Študenti, ktorí krásnu literatúru nečítajú, sledujú viac športové udalosti. Aktívnemu športovaniu sa však obe skupiny venujú v rovnakej miere, denne takmer štvrtina.

Radšej listy ako monitor

Výsledky taktiež vyvracajú dávnejšiu domnienku, že čítanie krásnej literatúry sa postupne zásadným spôsobom presunie na elektronické plazmy počítačov. Štúdia ukázala, že 12,7 percenta extenzívnych čitateľov beletrie sleduje literárne dianie aj na internete. Iná situácia je v odbornej literatúre - 9,2 percenta zo stredoškolákov, ktorí uviedli, že čítajú odbornú literatúru denne alebo takmer denne, vôbec nevyužíva internet ako vzdelávacie médium. Naopak 80 percent z nich ho takto využíva aspoň raz za týždeň, z toho 37 percent denne.

"Čítanie je veľmi vážnym kultúrnotvorným procesom," povedal riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník. Osobne sa domnieva, že v súčasnosti sa podľa toho, koľko kníh sa predáva, možno veľa číta. "Či to je dobré alebo nie, sa ukáže až na generácii, ktorá príde po nás," skonštatoval.

väčší obrázokZdroj: ČTK

Kampaň by pomohla

Výskum čítania sa spojil s projektom predchádzania prejavom extrémizmu u mladých ľudí. Z odpovedí vyplynulo, že drogu raz vyskúšalo 17,3 percenta a opakovane sa k nej vracia 5, 4 percent stredoškolákov. Na hracích automatoch sa hrá často 1,7 percenta opýtaných.

Autori výskumu zistili, že 6 percent stredoškolákov, ktorí majú problémy s gamblerstvom, aktívne sleduje dennú tlač. Predpokladajú preto, že kampaň o nebezpečnosti tejto závislosti by študentov mohla ovplyvniť.

Výskum sa uskutočnil v mesiacoch máj a jún 2007 na 18 stredných školách všetkých typov s primeraným regionálnym umiestnením tak, aby zvolená vzorka 1200 stredoškolákov mala reprezentatívnu demografickú štruktúru. Otázky sa zameriavali na čítanie beletrie, odbornej literatúry, periodickej tlače, ale aj vplyv elektronických médií.