Zomrel spisovateľ Pavel Hrúz

 

  

Spisovateľ Pavel Hrúz skonal osamote v piatok 15. augusta 2008 v rodnom meste, v Banskej Bystrici  (1941 – 2008). Jeho tvorba bola prerušená zakázaným obdobím, keď nemohol publikovať, no nepodvolil sa strnulosti a nezmyselnosti zákazu tvorivej činnosti, ale naďalej písal. Vyhostený z profesionálneho života (vyštudoval Elektrotechnickú fakultu), začas bol redaktorom Matičného čítania, po okupácii Československa pracoval v podradných zamestnaniach. Naďalej sa však díval, uvažoval a písal. Po zmene spoločenských pomerov tak publikoval aj staršie texty, ktoré nemohli oficiálne vyjsť. No nebola tu žiadna útrpnosť, ale živosť v dialógu, ba i humor a nepoddajnosť vlastného náhľadu na život a na ľudí, iných, než "priemerných".

Uzavrelo sa dielo autora, ktorý takto uvažoval o práci spisovateľa: „Z gruntu srdca si myslím, že chudák spisovateľ (hoci už medzičasom grafoman) by sa nemal vzdať svojho daru zápornej entropie. Vzdať by sa mal akurát tak vševedúcnosti a poúčania, mal by maskovať všetky fikcie a dávať čitateľovi čoraz väčšie šance na spolutvorbu.“

Pavel Hrúz získal v roku 1998 Cenu Dominika Tatarku za knihu Hore pupkom, pupkom sveta. Jeho tvorba zahŕňa tieto knižné tituly:

Dokumenty o výhľadoch (1966), Okultizmus (1968), Chliev a hry (1990), Pereat (1991), Párenie samotárov. Rendez vous 69 (1993), Oči kuričove (1996), Chlieb a kry (1996), Hore pupkom, pupkom sveta (1998), Bystrica v… tom (2000).

 

 

         

Posledná rozlúčka s Pavom Hrúzom 

bude 20. augusta o 14. hodine

v krematóriu v Kremničke pri Banskej Bystrici.

(suba)

Foto: TA SR