Literárny večer  v Slovenskom inštitúte vo Varšave

 

 

V rámci programového projektu Zväzu poľských literátov nazvaného Európska únia literatúr usporiadal Slovenský inštitút v spolupráci so zväzom dňa 15. 6. 2005 literárny večer Slovenská literatúra v Európe a v Poľsku.

 

Po úvodnom slove vystúpil podpredseda ZPL Krzysztof Gąsiorowski, ktorý priblížil asi 50 prítomným poslucháčom (študentom z Inštitútu slavistiky UW a členom ZPL) vývoj slovenskej literatúry po roku 1945. Prof. Dr. Halina Janaszek-Ivaničková predniesla príspevok o europeizme Dominika Tatarku. Vyzdvihla jeho literárne postupné vývojové štádiá, rôznosť pohľadov, vyplývajúcu z autorovho pôvodu, a na príkladoch z Prútených kresiel dokumentovala jeho nadčasovosť a svetovosť pri zdôrazňovaní slovenskosti. Najväčšiu časť literárneho rozboru venovala nekonformnosti v tvorbe D. Tatarku v čase normalizácie a v čase jeho prenasledovania. Na záver zhodnotila aj jedno z jeho posledných diel – Písačky. Herečka Małgorzata Piotrowska (do maturity žila na Slovensku) čítala potom v slovenčine úryvky z Démona súhlasu (sama ich pritom prekladala do poľštiny). V ďalšej časti vystúpil Dr. Bohdan Urbankowski, predseda klubu poetov ZPL a znalec slovenskej literatúry, s hodnotením vybraných slovenských básnikov z antológie slovenskej poézie, ktorú vydal v Poľsku pod názvom Boh mi dal slovo. Väčšiu časť venoval významnému slovenskému básnikovi M. Rúfusovi, pričom sprístupnil niektoré jeho verše v poľskom preklade. Prítomných oboznámil s ďalšími literárnymi smermi na Slovensku v rôznych obdobiach (katolícka moderna, trnavská skupina), nadšene deklamoval niektoré básne J. Mihalkoviča, Š. Strážaya, I. Štrpku, D. Heviera a i., ako aj ženských autoriek M. HaugovejD. Podrackej.

Na záver vydareného literárneho podujatia, ktoré po čase sprístupnilo poľskej verejnosti poľský pohľad na slovenskú literatúru, predstavitelia ZPL prejavili záujem o ďalšiu spoluprácu pri spoločných slovensko - poľských programoch a účastníci vyjadrili svoju vďačnosť za to, že Slovákom v Poľsku sa otvorili dvere k ďalším úvahám o našich hviezdach literatúry a poľským účastníkom bránu k informáciám.

JUDr. Cecília Kandráčová

                                                           riaditeľka Slovenského inštitútu

 

           Slovenský inštitút

   Krzywe Koło 12/14a,00-270 Warszawa      

tel. 004822/6357774, fax:0048226357612

       e-mail:instytut_slowacki@wp.pl

           www.instytutslowacki.pl