Na dve strany sveta a inde

Na dve strany sveta a inde

  K správnemu letu patrí aspoň jedna poriadna cesta, zdolanie aspoň jedného vrchu, spoznanie nového mesta či štátu, a tak trochu k nemu patrí aj kniha, ktorá môže motivovať k ďalším výpravám. V súčasnosti máme v kníhkupectvách bohatú ponuku zemepisnej a turistickej literatúry, máp a sprievodcov. Aktuálne chceme upozorniť na niektoré tituly z vydavateľstva Ikar, Dajama a VKÚ – Harmanec.

 

Glóbus – Amerika kontinenty

Glóbus – Ázia kontinenty

Glóbus – Afrika, Austrália a Oceánia kontinenty

Glóbus – Európa kontinenty

Bratislava, Ikar 2004

Preklad K. Spiller a M. Spillerová 

  V edícii Glóbus s podtitulom kontinenty vyšla vo vydavateľstve Ikar štvordielna séria encyklopedických kníh o všetkých svetadieloch: Európa; Afrika, Austrália a Oceánia; Amerika a Ázia. Sú cenovo dostupné (cca 300,-Sk) a obsahujú základné historicko-ekonomické informácie, údaje o súčasnom obyvateľstve, politike a cestovateľských možnostiach. Možno sa z nich nielen niečo nové naučiť, ale využiť ich ako východiskové koordináty pre plánovanie turistického cieľa. Pre nás budú týmto pomyselným cieľom dve strany sveta, ktoré reprezentujú Amerika a Ázia.

  Kniha Glóbus – Amerika kontinenty predstavuje vyvážený a dynamický dokument s množstvom fotografií o západnej časti našej Zeme. Postupuje od severu na juh, od Kanady po Antarktídu; členitým záberom nám dovoľuje zbaviť sa aj našich európskych stereotypov, ktoré vidia Ameriku často iba ako geografické synonymum New Yorku či Floridy. Ak v Kanade stojí za to pozrieť si Niagarské vodopády, prípadne ochutnať javorový sirup z javora cukrového, ktorého list sa stal aj národným symbolom, potom v Mexiku možno obdivovať záhadnú históriu miest a pyramíd, podobne ako v Bolívii. Zrejme každého prekvapí, že niečo ako turistický ruch nie je neznámy ani Antarktíde – nepýši sa síce pestrým programom (pozorovanie tučniakov a kúpanie v sopečných prameňoch), ale zato ponúka naozaj panenskú prírodu. Kniha tematicky zachytáva jednotlivé štáty, farebne je vybavená reportážnymi i umeleckými fotografiami, mapami a tabuľkami – komplexnejšiu a súčasnejšiu prácu z tejto oblasti u nás nedostanete.

  Rovnako pozorne a precízne pristúpili autori k východnej strane nášho sveta. Nemáme ju zakorenenú nejakou známou oblasťou a na rozdiel od Ameriky je nám Ázia kultúrne a etnicky oveľa vzdialenejšia – berieme ju naľahko viac aziatsky a menej ázijsky. Tradične ju zaraďujeme k exotickým častiam planéty: o arabských krajinách vieme v skutočnosti veľmi málo a zväčša v nás vyvolajú iba strach, krajiny ešte ďalej na východ zas skôr považujeme za ciele dobrodruhov, v prípade Thajska aj sexturistov, nuž a Japonsko vnímame ako osobitú mašinériu dokonalého hospodárstva. Kniha Glóbus – Ázia kontinenty nám môže v mnohom pomôcť pozerať sa na veci inak najmä triezvym geograficko-štatistickým prehľadom. Naozaj mnohé oblasti sú pre turistov prakticky nedostupné alebo nebezpečné, zato Bahrajn či Katar sú luxusnými a bezpečnými dominantami, Uzbekistan, hoci toho neponúka veľa, môže byť zaujímavý historickou Hodvábnou cestou, o Číne ani nehovoriac... Obľúbené sa postupne stávajú ostrovné krajiny Malajzie, Indonézie a ostrovy Filipín. Ázia je najľudnatejším a najväčším kontinentom, preto treba predpokladať, že je aj kontinentom najväčších zemepisných rozdielov či rozdielov v životnej úrovni – ak to viete, a presvedčí vás o tom napríklad aj táto publikácia, potom sa na potulkách určite nepomýlite!

 

Niečo pre vás do batoha  

(VKÚ – Harmanec)

  Vojenský kartografický ústav je u nás známy vyše 50-ročnou tradíciou a kvalitou máp, aj preto sú mnohé neodmysliteľnou súčasťou vybavenia každého turistu, ktorý do hôr nechodí blúdiť, ale poznávať. Séria turistických máp v mierke 1 : 50 000 vychádza už niekoľko rokov a obsiahla už celé územie našej republiky – dôležitým inovačným prvkom posledného obdobia (od roku 1999) sa stalo prepojenie máp s celosvetovou súradnicovou sieťou WGS 84, takže s prístrojmi GPS sa dá pomocou satelitov určiť presná poloha a prípadne ďalšia orientácia.

  Mapy už bežne vychádzajú spracované v niekoľkých jazykoch a sú neustále aktualizované. Mapa Západné Tatry – Roháče s textovou časťou v nemčine, angličtine, maďarčine a poľštine zachytáva vysokohorské trasy, zaujímavosti liptovskej prírody, možnosti cykloturizmu a zimného športovania – šieste vydanie vlastne potvrdzuje obľúbenosť tejto časti Tatier.

  Medzi menej známe lokality patria: Stolické vrchy – Revúca a Nitrianska pahorkatina – Hlohovec. Rovnomenné publikácie podávajú turistickú, ale čiastočne aj geologicko-historickú charakteristiku oboch území. V rámci Stolických vrchov má centrálne miesto Národný park Muránska planina, nájdete v ňom napríklad 105 metrov hlbokú priepasť Michňová, ale aj u nás jedinečné oblasti s divokým chovom koní. Nitrianska pahorkatina je známou historickou lokalitou a napríklad v pohorí Tríbeč sa pred storočím udial prvý úspešný pokus s udomácnením muflónej zveri na svete.

  K trom mapám nám vydavateľstvo VKÚ–Harmanec venovalo do vášho batoha štvrtú Prievidza – Bojnice. Ak vás leto zavedie aj do oblastí Bojnického zámku, potom sa vám určite zíde: kupón VKÚ–Harmanec zo s. 15 pošlite do 4. augusta.

Turistika po vulkáne

Daniel Kollár – Ján Lacika: Štiavnické vrchy (Slovenské stredohorie)

Bratislava, Dajama 2004

  Ďalšia, v poradí deviata publikácia z edície S batohom po Slovensku Štiavnické vrchy (Slovenské stredohorie) má charakter turistického sprievodcu, ktorého obsah tvoria predovšetkým pešie turistické trasy. Okrem opisov základných trás v ňom možno nájsť výrezy máp s priebehom jednotlivých trás, ich výškový profil, charakteristiku náročnosti a časový rozvrh, ktoré v drvivej väčšine prípadov dopĺňa fotografia typickej scenérie. Úvod publikácie obsahuje všeobecné informácie, základnú charakteristiku prírodných pomerov oblasti, tipy na výlety s označením jednotlivých trás a mapu regiónu s vyznačením polohy opisovaných turistických trás. Na záver je zaradený register najvýznamnejších turistických bodov a praktické informácie. Celkovo kniha obsahuje 92 farebných fotografií, 41 turistických máp a 22 výškových profilov peších turistických trás – vychádza v anglickej, nemeckej a poľskej verzii.

  Z geologického hľadiska sa k tejto turistickej lokalite viaže jedna zaujímavosť: vulkán Štiavnických vrchov s rozlohou vyše 2000 km2 možno zaradiť medzi najväčšie sopky v Európe.

 -rm-