Recenzia
Martin Grbjar
02.06.2011

Temnejšia stránka - Cody McFadyen

Bratislava, Ikar 2011
Preklad Lucia Nižníková – Kollárová

Strieborný kríž zapichnutý do tela pôvabného dievčaťa. To dievča je už po smrti. Prvé. Potom druhé. Prečo ten kríž? Čo je to za symbolické tajomstvo? Kto ich zavraždil a prečo? Nesúvisí to s vraždami z minulosti?

Agentka FBI Smoky Barretová je nevyspytateľná a záhadná – presne ako jej „klienti“, sérioví vrahovia, po ktorých s menším či väčším úspechom pátra. Keď začne opäť jeden vyčíňať a za miesto vraždy si vyberie lietadlo počas letu z Texasu do Virgínie, povolá ju a jej tím sám riaditeľ FBI. Pozná totiž jej kvality.

Sériový vrah, o ktorom je reč, sa sústreďuje na ľudí s tajomstvami. Netušíme, odkiaľ vie, že jeho obete sa trápia s temnými kapitolami svojich životov. Kým sa čitateľ dopracuje od prvého k ďalšiemu prípadu a pochopí, aká je súvislosť, naskočí mu husia koža veľkosti tenisových loptičiek. Veď si len predstavte: sestry sa režú žiletkami, matka zabije nenarodené dieťa, lebo chce spáchať samovraždu, v spovednici kostola je namontovaná ploštica... A to všetko si môžete pozrieť na videách, ktoré ktosi umiestňuje na internet. Navyše je toto krvavé dianie v pozadí podfarbené náboženskými citátmi, hlbokou vierou, medziiným aj jednou z hlavných postáv, ktorá sa volá Kazateľ, strachom z Boha, strachom zo seba samých a diabla v nás.

Málokedy sa stane, že si autor detektívky vyberie ako hlavného hrdinu ženu, a ešte menej sa stáva, že je to žena viac ako nedokonalá, s množstvom ľudských chýb, túžiaca po sexe, dusiaca v sebe svoje previnenia, kým z nej v jednom veľkom záchvate bolesti nevytrysknú všetky biedy a útrapy už tak dosť pobabraného života. Navyše je do hľadania vraha osobne zainteresovaná, lebo keď ho začala hľadať, obrátil sa proti nej a pripravil ju o milovanú rodinu. Cez ňu a jej rozmýšľanie a strachy sa v deji prelína krutý, premyslený postup vraha, ktorý sa javí ako génius, ale predsa má niekde slabé miesto. Smoky ho – ako inak – objaví. A za to musí zniesť trest.

„Ak je niekto z vás precitlivený, odvráťte sa alebo odíďte! Bol by som nerád, keby ste miesto činu kontaminovali zvratkami.“ Toto je síce veta súdneho lekára z McFadyenovho diela, no pokojne ju môžeme použiť aj ako varovanie pre čitateľov. Kniha je krutá, plná krvi, násilia a vrážd. Ale všetko má svoj dôvod a svoje súvislosti. A tak sa čitatelia môžu rozhodnúť, že na toto nemajú žalúdok, veď sú aj jemnejšie detektívky anglofónnych autorov, ako Dorothy Sayersová či Ed Wallace. Ak sa, pravda, nepremôžu a nezačítajú sa do Temnejšej stránky s takou vášňou a túžbou prísť na kĺb pravde, s akou Cody McFadyen knihu napísal. V slovenčine už vyšli jeho knihy Tvár smrti a Muž z temnôt.