Neznámy Stalin - Žores A. Medvedev - Roj A. Medvedev - Najkvalitnejší životopis sovietskeho diktátora

Roj A. Medvedev

Najkvalitnejší životopis sovietskeho diktátora

Žores A. Medvedev – Roj A. Medvedev

Neznámy Stalin

Bratislava, Vydavateľstvo Slovart 2006

 

     Možno o Stalinovi povedať ešte niečo nové? Dvojica vynikajúcich ruských historikov (bratov-dvojičiek) nám s dych vyrážajúcou podrobnosťou ukazuje, že to možné nielen je, ale že sme o tomto sovietskom diktátorovi toho prekvapujúco až tak veľa nevedeli. Kniha, ktorá po famóznom svetovom úspechu konečne vychádza aj v slovenčine, vyvracia mnohé mýty a nezmysly, ktoré o najobávanejšom boľševickom vodcovi kolovali v posledných desaťročiach. Existuje tu dokonca nápadná podobnosť s povrchným zobrazovaním Hitlera ako uvrieskaného psychopata, ktorého každá myšlienka musela mať až konšpiračne démonický charakter (spomeňme si na film Pád Tretej ríše – koľko absurdných protestov vyvolalo zachytenie ľudských stránok nacistického führera,  ako hladkanie psa, hra s deťmi či jeho známa asketická životospráva). Rovnako bolo populárne a takmer povinné stvárňovať Stalina ako obmedzeného hlupáka, ktorého vari ani v spánku neopúšťajú vražedné myšlienky. Bratia Medvedevovci sa podujali s dôsledne vedeckým prístupom zbaviť poznanie života tohto muža nánosov tendenčných skreslení a znovuetablovať históriu 20. storočia ako riadny akademický odbor bez spoliehania sa na subjektívne výpovede pamätníkov. Kriticky sa vyrovnávajú najmä s najznámejším Stalinovým životopisom od Dmitrija Volkogonova (Triumf a tragédia), ktorý na viacerých miestach usvedčujú nielen z omylov, ale aj vyslovených výmyslov. Napokon, asi nie je bez zaujímavosti, že Volkogonovov dvojzväzkový spis vznikol na priamu objednávku Oddelenia propagandy ÚV KSSZ roku 1988, keď sa Gorbačovovo vedenie potrebovalo vyrovnať so stále vysokou popularitou krutého sovietskeho vojvodcu.

     Autori hneď na úvod vyvracajú rozšírenú legendu o Stalinovej vražde, ktorú mali zosnovať jeho najbližší spolupracovníci. Pomocou údajov získaných z archívnych dokumentov rekonštruujú posledné dni a hodiny tyrana s fascinujúcou presnosťou, pričom táto kapitola sa číta ako napínavý román. Dokazujú, že Sovieti vyrobili atómovú bombu v takom rekordne krátkom čase nie vďaka svojim agentom v Spojených štátoch, ale vďaka špeciálne zriadeným gulagom A napokon, v pravdepodobne najobjavnejšej časti, podrobnou analýzou dní, ktoré predchádzali vojne s Nemeckom, zisťujú, že Stalin mal o Hitlerových zámeroch oveľa jasnejšiu predstavu, než sa mu priznáva. Autori dokazujú, že vzhľadom na rozsah a silu úderu boli Stalinove taktické rozhodnutia v prvých dňoch invázie úplne správne. Rovnako vyvracajú rozšírený mýtus, že sovietsky vojvodca ignoroval informácie svojich agentov a varovania zo zahraničia.

     Šokujúca kniha bratov Medvedevovcov nijako neznižuje rozsah Stalinových zverstiev a nerelativizuje obludnosť jeho teroru. Zasadzuje ju však do rámca reálnych historických faktov. Vďaka tomu máme na našom knižnom trhu dosiaľ najkvalitnejší životopis najväčšieho boľševického diktátora.

Eduard Chmelár