Odborníčka na optimálnu výživu Tina Zlatoš Turnerová je autorkou a spoluautorkou niekoľkých knižných publikácií z oblasti športu, zdravia, ale aj umenia. Vo vydavateľstve Fortuna Libri jej práve vychádza kniha Tradičné dezerty zdravo a  chutne, v  ktorej prepracovala do zdravšej podoby recepty svojej tety Margity Horčičákovej.

Čo vás inšpirovalo na napísanie knihy?

Primárnym dôvodom bola snaha o zachovanie slovenskej tradície, ktorá má tendenciu zanikať. Je dôležité a prospešné uchovávať to, čo je dobré, v oblasti gastronómie to platí takisto. Zároveň je však pre mňa dôležité vzdelávať ľudí aj v oblasti modernej výživy.

Podľa akých kritérií ste urobili výber dezertov?

V prvom rade zavážila sila tradície, komplikovanosť, alebo skôr jednoduchosť receptov, obľúbenosť, chuťová, ale aj vizuálna atraktivita. Zaujímali nás aj „zdravé“ ingrediencie, ako orechy či čerstvá ovocná zložka. Tým, že sme ingrediencie obmieňali, jednotlivé suroviny museli navzájom ladiť aj zložením, aj chuťovo.

Vychádzali ste pri zostavovaní receptov z vlastných skúseností?

Tým, že s manželom Vladom Zlatošom pracujeme ako odborníci na výživu, je to naša každodenná práca. V princípe sú to teda vlastné, ale odborne podložené skúsenosti v oblasti výživy. Kniha má za úlohu pomáhať ľuďom zorientovať sa v tom, čo je naozaj zdravé, a nie marketingovo zavádzať.

Aké sú hlavné ingrediencie v receptoch a ktoré odporúčate z pohľadu zdravej výživy?

Kľúčové pravidlo je nahradenie pšeničnej múky, eliminácia lepku, obmedzenie a nahradenie dávok cukru. Ako náhrady sú použité špaldová, mandľová či kokosová múka, kokosový cukor, stévia (ktorá má 0 kalórií), med, čerstvé ovocné zlož ky, kokosový tuk, bravčová masť, maslo.

Čím je kniha iná, výnimočná?

Na trhu ešte neevidujem knižku podobného druhu. Spája dva svety a toto spojenie by malo byť prínosom pre všetky slovenské ženy, mladé slečny, mamičky aj babičky. V knižke nájdete aj poznatky z odbornej výživy, napríklad, ako sladkosti zaraďovať do svojho jedálnička tak, aby nás negatívne neovplyvňovali nielen esteticky, ale ani zo zdravotnej stránky.