100 rokov Československa na treťom ročníku festivalu LIKE

 

Čo znamenala spoločná republika pre Čechov a Slovákov, v čom bola silná a v čom zlyhala? To bola téma úvodnej diskusie tretieho ročníka literárneho festivalu LIKE, na ktorú si moderátor Michal Havran pozval bývalú premiérku Ivetu Radičovú, spisovateľa Stanislava Rakúsa, novinára a zakladateľa Občianskeho fóra Jana Urbana a disidenta Františka Stárka.

Storočnica Československa bola hlavnou témou festivalu, ktorý sa konal v dňoch 19. - 20. októbra 2018 v Tabačke Kulturfabrik a program návštevníkom ponúkal množstvo pestrého programu od detských predstavení a workshopov, cez historickú prehliadku Košíc, premietanie trezorových filmov Pavla Juráčka, performance a experimentálne divadlo, slam poetry, koncerty, až po diskusie so spisovateľmi, na ktorých sa predstavila napríklad poľská reportérka Katarzyna Surmiak Domanska, jeden z najoceňovanejších českých prozaikov Marek Šindelka, alebo domáci autori Daniel Majling či Tomáš Ulej.

Literárne informačné centrum okrem iného vo festivalových priestoroch pripravilo výstavu unikátnych fotografií Antona Šmotláka, zachytávajúcich atmosféru slovenského literárneho života v 60. a 70. rokoch.