20 rokov literatúry na Pohode

Dvojdňový literárny program počas Pohody 2019 pripravili občianske združenie literarnyklub.sk v spolupráci s kníhkupectvom Martinus. Skladal sa z 32 bodov, ktoré spolu trvali 26 hodín a priniesli návštevníkom tohto najväčšieho slovenského hudobného podujatia diskusie, prezentácie kníh, zahraničných autorov či rôzne performance.

Vysokou účasťou sa ako každý rok mohli pýšiť populárne projekty ako LiteRAPtúra či SLAM POETRY SK/CZ, ale aj diskusie so Simonom Mawerom, Danielom Majlingom, Pavlom Rankovom, Dorotou Nvotovou či Fabianom Saulom. Vydavateľ Koloman Ketrész Bagala už tradične predstavil minuloročných finalistov súťaže Poviedka, rovnako ako projekt Audiopoviedky.sk či si spolu s hercami Janou Oľhovou a Richardom Stankem zaspomínali na zosnulého Dušana Mitanu čítaním jeho textov publiku. 

Krátku reportáž publicistky Dominiky Moravčíkovej o literárnych aktivitách na Pohode si môžete prečítať v Knižnej revue 7-8/2019. Viac fotografií nájdete napríklad na FB literarnyklub.sk


(moderátora Rudiho Rusa a autora Daniela Majlinga fotial počas prezentácie slovenského vydania komiksu Rudo Liza Nedayvoda; z FB literarnyklub.sk)

Literatúra sa na Pohode prezentovala aj na iných miestach než len v Literárnom stane Martinus. OZ Medziriadky už desať rokov podporuje mladých autorov, organizuje pre nich čítačky a literárnu súťaž, ktorej víťazi dostanú možnosť zúčastniť sa týždňového literárneho pobytu. Svoje jubileum oslávili účasťou v NGO stane, pričom návštevníci ich stánku si mohli zahrať literárne pexeso (kde pár tvorili autor a kniha, ktorú napísal), vyplniť literárny kvíz či napísať vlastné haiku. 


(hráčov literárneho pexesa s organizátorkou Medziriadkov Katarínou Vargovou fotil Radovan Potočár; z FB Medziriadky)

Ďalšie aktivity spojené s literatúrou mohli návštevníci nájsť aj vo Family parku: dramatizované čítanie podľa knihy Jaroslavy Blažkovej Rozprávky z červenej ponožky spojené s výtvarným workshopom, koncert a krst knihy Toddler Punk, na ktorej spolupracovali Monika Kompaníková, Oliver Rehák a mnohí ďalší autori a hudobníci či prezentáciu novej knihy Braňa Jobusa Zberný dvor.  


(fotografia Doroty Nvotovej a Michala Kaščáka pochádza z FB stránky projektu Toddler Punk, fotil Vladimír Šimíček; z FB Toddler Punk)

Festival Pohoda sa v roku 2020 uskutoční v dňoch 9.-11. júla a ako každý rok určite prinesie pre svojich návštevníkov aj mnohé literárne podujatia.

 

(Titulná fotografia : copyrightLiza Nedayvoda, ; z FB literarnyklub.sk)