Abraka dabraka s Edmundom Hlatkým

Abraka Dabraka (KK Bagala, 2008) je názov najnovšej knihy Edmunda Hlatkého. Predstavil ju v kaviarni Next Apache 3. júla v cykle Literárne kino. Názov je symbolický, ako spisovateľ objasnil, predstavuje veľké kúzla s ľuďmi, ktoré sa tu dejú. Práve kúzlam a čarám páchaných na ľuďoch sa venuje v svojich poviedkach. A medzi nimi aj v prvej Všetko je ináč, ktorú čítal divákom v kaviarni.

Všetko je ináč nesie v sebe autobiografické črty. Hrdina sa na sklonku 80. rokov snaží vydať svoje dielo, v ktorom sa venuje aj viere v Boha. Predstavitelia vládnej moci mu chcú vsugerovať, že všetko je inak, ako si myslí, že celý svet a životy všetkých, aj jeho môžu riadiť oni. Poslucháči sa mohli zahĺbiť do pôsobivých opisov Orweliády, ktorou sa snažili neprajníci hlavnému hrdinovi znepríjemniť svet Na záver autor konštatuje, že nič sa odvtedy nezmenilo. Najmä v tejto časti prevládajú autobiografické črty.

Hlatkého čítanie dopĺňalo maľovanie ilustrátora knihy Juraja Puchovského. Priamo pred divákmi tvoril obraz k čítanej prvej kapitole zbierky.

Veronika Folentová