Aby nás život nezaskočil

Sobotný večer v bratislavskom Divadle a ha. (12. marca) patril Vladovi BEDNÁROVI. Pri príležitosti krstu knihy Petra GLOCKA ml. Ide dravec tvrdo na vec. Humorista a satirik Vlado Bednár z Vydavateľstva Matice slovenskej zišli sa jeho priatelia a zároveň autori príspevkov do tejto monografie, aby si naňho s humorom zaspomínali. Príznačne – sušenými hubami – pokrstili knižku environmentalista Mikuláš HUBA, Peter GLOCKO st., riaditeľ Vydavateľstva MS Stanislav MUNTÁG, aj autor Peter GLOCKO ml. a priateľ Tomáš JANOVIC, ktorý sa prihovoril týmito slovami:

,,Milí priatelia,

Dovoľte, aby som pointu svojho príhovoru povedal hneď na začiatku.

Vlado Bednár dobre vedel, že humor musí byť predovšetkým vtipný. Tým sa podobal na starého vinohradníka, ktorý na smrteľnej posteli zašepkal svojim synom: ,,Prezradím vám veľké tajomstvo – víno sa dá robiť aj z hrozna.“

Aj Vlado Bednár robil humor z humoru. A toho vinohradníka som nespomínal náhodou. Neďaleko odtiaľto bola známa viecha na Žilinskej. V rokoch normalizácie sme sa tam s Vladom Bednárom stretávali každý deň, lebo víno tam naozaj robili z hrozna.

A čo sa týka humoru, budem osobný a prečítam charakteristiku, ktorú v 1. čísle Infarktu, ešte pred normalizáciou, napísal o mne Vlado Bednár.

,,Tomáš Janovic, alias páter Tommy – prisluhovač Vatikánu v boji proti napredovaniu ochotníckeho divadelníctva na Slovensku. Vo svojom voľnom čase udržiava úzke styky s autopriemyselníkmi okolo General Motors a je priamo závislý na raste ziskov tejto firmy.“

Žiaľ, dobrý humor je nielen vtipný, ale aj prejudikuje. Takýmto jazykom sa potom ,,žartovalo“ v oficiálnej tlači. Ale to už nebol humor, to boli udania.

Vlado Bednár žartoval aj preto, aby nás život nezaskočil.

Vlado Bednár bol totiž dravec s čistým ľudským srdcom.“