Anasoft litera fest

Autorské čítania, diskusie, koncerty, filmy a defilé finalistov ceny Anasoft litera ponúkol rovnomenný štvordňový festival v dňoch 2 . – 5. októbra 2008.

Víťazom literárnej ceny Anasoft litera za slovenskú pôvodnú prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku sa stal Milan Zelinka s novelou Teta Anula.  Cenu čitateľov denníka SME získal Viliam Klimáček za knihu Námestie kozmonautov vydanú vo vydavateľstve L. C. A – K. K. Bagala. Okrem víťazov boli ďalšími finálovými účastníkmi Zuzana Cigánová (Šampanské, káva, pivo), Vladimír Havrilla (Filmové poviedky), Inge Hrubaničová (Láska ide cez žalúdok), Ján Litvák (Bratislavské upanišády) a Víťo Staviarsky (Kivader). Finálovú sedmičku vybrala porota v prvom kole z osemdesiatdva automaticky no­minovaných vlaňajších próz.

Literárna cena Anasoft litera bola udelená po tretí raz. V roku 2006 ju získal Pavel Vilikovský za knihu Čarovný papagáj a iné gýče, minulý rok Marek Vadas za knihu Liečiteľ. Medzi literárnych hostí festivalu patrila tento rok aj slovenská spisovateľka žijúca vo Švajčiarsku Irena Brežná.

V programe festivalu sa objavili štyri diskusie, ktoré boli vysielané každý deň festivalu na Rádiu Devín. Hlavným hosťom poslednej z nich bol Ludvík Vaculík, ústredná osobnosť obrodného procesu v rokoch 1967 a 1968, autor protestu 2000 slov, románu Sekyra či komponovaného denníkového románu Český snář. Nedeľný program bol obohatený o nemý film Nosferatu so skvelým hudobným sprievodom kultovej českej undergroundovej kapely DG 307, ktorej hlavným predstaviteľom je známy český básnik Pavel Zajíček.  Do programu festivalu Anasoft litera už tradične patrili aj filmové predstavenia v kine Mladosť. Tento rok boli v dramaturgii filmovej prehliadky zaradené napríklad bývalé trezorové filmy Žert a Spalovač mrtvol z roku 1968, ale aj nové české a slovenské filmy Muzika a O rodičích a dětech.

Na realizácii podujatí sa podieľalo aj Literárne informačné centrum.