Bibliotéka 2002

Usmej sa srdiečko od srdca, haha, ešte nás niekoľkých ku knihám ťahá!

Hoci deň pred otvorením Bibliotéky nepanovala medzi vystavovateľmi optimistická nálada a na stánky sa vylepovali plagátiky s nápismi TREST ZA ČÍTANIE (14-percentná DPH na knihy) a BLAHOŽELÁME SLOVENSKU K 2. MIESTU V EURÓPSKEJ ÚNII (vo výške DPH na knihy), na druhý deň bolo všetko, ako má byť. Vylepšená hala A bratislavskej Incheby privítala prvých návštevníkov a jubilejnú 10. Bibliotéku otvoril prezident SR Rudolf Schuster. Generálny riaditeľ Incheby Alexander Rozin, ktorý je veľký priaznivcom kníh a vydavateľov, v svojom príhovore upozornil na zvyšovanie DPH a jeho dôsledky, ale potom už zavládol typický bibliotékový optimistický ruch. Vydavateľstvo Perfekt sa stretlo so svojimi spolupracovníkmi a predstavilo knižky určené na vianočný trh a poobede rozosmiala srdcia malých aj veľkých čitateľov knižka Usmej sa srdiečko spolu so svojimi autormi a moderátorkou Paťou Jariabkovou. Zišiel sa tu výkvet slovenských tvorcov detskej knihy: Mariana Grznárová, Daniel Hevier, Peter Glocko, Tomáš Janovic, Martin Kellenberger, Peter Cpin, Martin Môťovský a ďalší, aby si pobesedovali s deťmi, ale aj zaspievali. Text Daniela Heviera zhudobnil Martin Kellenberger a pesnička môže byť hymnou Mladých liet, ktoré stretnutie pripravili, lebo sa končí slovami: Nič nedbaj srdiečko na staré zimy, sú Mladé letá tu a my sme s nimi.

           Na detských čitateľov nezabudli ani vydavateľstvá Perfekt Príroda a Q 111. Rozprávkovú knižku Romana Brata Pochabý škriatok prišiel deťom predstaviť priamo škriatok s redaktorkou vydavateľstva Perfekt Editou Sabolíkovou. Známi moderátori televíznych relácií pre deti Martin Vanek a Igor Adamec sa preniesli od televíznej múzy na Pegasovi do Veľkého sveta malého predškoláka. Knižku s takýmto názvom s kresbami Martina Vaneka vydalo pre malých čitateľov vydavateľstvo Príroda. So škôlkarmi sa prišiel podeliť o spisovateľské skúsenosti Igor Adamec. Knižka Tri mestá z vydavateľstva Q 111 prilákala už trošku staršie deti, ktoré si vypočuli ukážky v podaní Dušana Jamricha a so zanietením súťažili vo vedomostnom kvíze o Bratislave, Budapešti a Viedni.

 

 

Učebnice pre novú generáciu

 

Naše najstaršie vydavateľstvo učebníc, Slovenské pedagogické nakladateľstvo, stavia svoje tradície na viacerých základných pilieroch. Jedným z nich je pružné reagovanie na potreby vzdelania, na konkrétne požiadavky výučby. O zámeroch a cieľoch SPN v najbližšej budúcnosti informovala jeho riaditeľka Mária SEDLÁKOVÁ. V súčasnosti je určujúcou požiadavkou, ktorá sa premieta aj v edičnej činnosti vydavateľstva, vyučovanie informatiky. Počas Bibliotéky predstavil učebnicu informatiky pre stredné školy jej autor Ivan Kalaš. Keďže hlavnou filozofiou vyučovania tohto predmetu je samostatný, tvorivý, a pritom hravý prístup k riešeniu problémov, uplatnili ju aj tvorcovia učebnicovej publikácie - 1. zošita pre informatiku. Na projekčnom plátne I. Kalaš demonštroval publiku projekt Imagine a možnosti programovacieho jazyka Logo. Prítomní stredoškoláci s nepredstieraným záujmom sledovali, čo všetko dokáže korytnačka na obrazovke. Prezentácia bola ukážkovým príkladom, že záujem a pozornosť stredoškolákov si netreba vynucovať nijakými disciplinárnymi metódami, stačí im zrozumiteľne a zaujímavo objasniť problém. S matematickou úspornosťou slov, ale vyčerpávajúco predstavila celý edičný projekt učebníc a zbierok úloh z matematiky pre 5. až 9. ročník ZŠ Soňa Čeretková z Univerzity Konštantína Filozofa z Nitry. Učebnice matematiky z tohto edičného radu začali vychádzať roku 1997, posledná vyšla v septembri 2002 a používajú sa v troch štvrtinách slovenských škôl. Autori teraz pripravujú zbierky úloh k týmto učebniciam. 

           Ilan Kernerman z Izraela odhalil zákulisie tvorby prekladových slovníkov Password a zoznámil publikum so zaujímavou, vypracovanou metódou. Izraelské vydavateľstvo slovníky nevydáva, len pripravuje ich anglickú časť. Spolupracuje s expertmi na vyučovanie anglického jazyka a s lexikografmi, ktorí sledujú vývin jazyka a podľa neho dopĺňajú nové výrazy. Tím týchto odborníkov vypracuje jadro slovníka anglických výrazov, obsahujúce približne 30-40 tisíc hesiel, čo závisí od toho, pre akých používateľov je slovník určený. Odborníci - lexikografi a redaktori v partnerskom vydavateľstve, u nás v SPN, prispôsobia toto anglické jadro požiadavkám domácich používateľov a podmienkam svojho jazyka. Niektoré výrazy vypustia, iné doplnia. I. Kernerman zdôraznil, že vyučovaním cudzieho jazyka si utvrdzujeme znalosti materinského jazyka, na čo odborníci na tvorbu slovníkov kladú veľký dôraz.

 

 

Českí autori na Bibliotéke

 

Ministerstvo kultúry ČR poverilo usporiadaním tohtoročnej národnej expozície v bratislavskej Inchebe, ako aj prípravou sprievodných programov profesionálov, presnejšie profesionálky na knižnoveľtržnú oblasť z akciovej spoločnosti Svět knihy. Okrem 500 titulov z 24 českých vydavateľstiev ,,priviezli" do Bratislavy dvoch autorov, ktorých tvorba rezonuje u slovenských čitateľov. Už v piatok večer sa mohli fanúšikovia tvorby disidentskej autorky Lenky Procházkovej a Petra Šabacha stretnúť s autormi na besede v Českom kultúrnom centre. Spisovateľské hviezdy sa, žiaľ, nikdy nebudú môcť porovnávať v popularite s hviezdami šoubiznisu, a tak aj tentoraz malo stretnutie komorný charakter. Literatúre však intímne prostredie pristane, čo zjavne vyhovovalo aj obom protagonistom a prejavilo sa v ich nenútenom rozprávaní. Generačne zviazaných autorov (obaja nar.1951) spája aj to, že vo svojej tvorbe reflektujú 80. roky predchádzajúceho storočia, hoci každý na toto obdobie nazerá celkom inou optikou i poetikou. Lenka Procházková vydávala v 80. rokoch svoje romány (Růžová dáma, Oční kapky, Smolná kniha) a poviedky (Přijeď ochutnat, Hlídač holubů) v samizdatovom vydavateľstve Petlice. Jej poslednou samizdatovou knižkou bol dokument o Janovi Palachovi. Majstrovské ovládanie fejtónového žánru dokázala už v knihách Jak si stojej nebožtíci (1999) či v Dopisech z Bamberku (2000), no tentoraz ho predviedla bratislavskému publiku naživo - prečítala Děkovačku pro hrobníka. Tento fejtón venovala pamiatke svojho otca a je poctou všetkým slušným a statočným ľuďom. Lenka Procházková si zaspomínala na pohreb svojho priateľa Dominika Tatarku. K Slovensku ju viaže aj téma ďalšej zamýšľanej knihy (na žiadosť autorky neprezradím, o akú tému či osobnosť ide). Román Beránek (2000), ktorý pokladá sama autorka za svoje vrcholné dielo, ju tak vyčerpal, že sa zapovedala, že do ďalšieho románu sa nepustí. Napriek tomu intenzívne uvažuje o novej, obrovskej téme.
           Láskavý humor Petra Šabacha z jeho kníh Šakalí léta (1993), Hovno hoří (1994), Babičky (1997), Putování mořského koně (1998), Zvláštní problém Františka S. (1996), Jak potopit Austrálii (2000), Opilé banány (2001) slovenskí čitatelia poznajú a je im veľmi blízky. Veď autobiografické spomienky, ktorými sa vracia do obdobia 70. a 80. rokov, u mnohých evokujú podobné pocity, aké autor opisuje. Navyše autorovu populárnosť zvýšili filmové podoby jeho diel. K odkazu Bohumila Hrabala sa nepriamo prihlásil aj počas besedy veselou spomienkou na tohto svetoznámeho spisovateľa-pábitele. Svoj prístup k tvorbe vyjadril: ,,Písanie je čudné myslenie. Je to iný spôsob rozmýšľania."
 

 

Zo sci-fi rovno do srdca

 

Pestrú paletu titulov predstavil bibliotékovému publiku Epos, domovské vydavateľstvo našich popredných autorov sci-fi Alexandry PAVELKOVEJ a Štefana KONKOLA. Z osvedčeného autorského tandemu trojdielnych Miešancov prišiel na besedu tentoraz len Štefan Konkol, autor 3. b dielu Krvavá pyramída. To však neznamená, že Alexandra Pavelková sa vyhýba stretnutiu s čitateľmi či so svojím spoluautorom. Hoci posledný diel Miešancov napísali ako samostatné časti (označené 3. a, 3. b), neúčasť autorky 3. a dielu Bremeno nebola zámerná, jednoducho bola v zahraničí. Účastníci sa museli uspokojiť s prečítanou ukážkou z Bremena. Štefan Konkol svojím pútavým rozprávaním o pobyte v Mexiku presvedčil, že by mu pristal aj žáner cestopisu. Drsnú detektívku francúzskej autorky B. Aubertovej Karibské rekviem predstavila jej prekladateľka Vladimíra Komorovská. Na veselšiu tému nasmeroval besedu karikaturista Vlado FEDOROVIČ, autor knihy kresleného humoru Humorom do srdca.

 

 

Jubilujúci Belimex

 

Rovnaký počet sviečok na torte ako Bibliotéka má aj vydavateľstvo Belimex. Majitelia pozvali všetkých svojich spolupracovníkov, aby narodeniny spoločne oslávili. Hudba, ochutnávka vín a radosť z práve vyjdenej knihy Vincenta Šikulu Tam, kde sa cesta skrúca spolu so sympatickými číslami o obchodnom obrate a ďalších ekonomických ukazovateľoch spoločnosti, boli dobrým základom výbornej narodeninovej párty.

 

 

Exkurz do minulosti

Prvý víkendový deň na Bibliotéke sa niesol v znamení minulosti. Začal síce stretnutím so spisovateľom a lekárom Antonom Rákayom (pripravila Slovenská asociácia knižníc a podrobnejšie sme o tom písali v KR 24/2002), ktorý svojím perom siaha iba do osobnej lekárskej minulosti, no aj tak dokáže byť ľudsky výrečný a presvedčivý, nemenej výrečný je aj jeho posledný knižný titul Polčas rozpadu. O tom, že plynutie času však nie je len o rozpade sa pokúsila presvedčiť záujemcov o nedávnu históriu Československa, Slovenska i Strednej Európy Tereza Michalová svojou treťou knižkou o Alexandrovi Dubčekovi, významnej osobnosti ešte stále živých dejín - kľúčovej osobnosti 60. rokov. Počas svojho pôsobenia aj v 90. rokoch sa tento politik usiloval zjednocovať pozitívne sily pri riadení štátu. Kniha vydavateľstva Prospero Hovory o Alexandrovi II ide nad rámec známych historických faktov, odhaľuje mnohé stránky, vlastnosti, pokúša sa o náčrt charakteru o vystihnutie miesta Dubčeka predtým i dnes. Netreba asi spomínať, že prezentácia vzbudila v radoch návštevníkov značnú pozornosť, konala sa za účasti synov A. Dubčeka a hovorené slovo striedali hudobné predely.
           O hlbší ponor do dávnejšej minulosti sa postaralo vydavateľstvo Perfekt. Potešiteľné bolo, že v hľadisku prezentačnej sály sa objavilo množstvo mladých tvárí.
 

 

Perfektná kniha z Perfektu

 

Profesora Matúša Kučeru predstavila riaditeľka vydavateľstva Perfekt Magdaléna Fazekašová množstvom slov, no najpriliehavejšie sa z bohatého repertoáru jeho aktivít zdalo, nazvať ho jednoducho a presne: významný človek. Publikácia Cesta dejinami. Stredoveké Slovensko, okrem toho, že podáva nový obraz postavenia Slovenska v stredoveku, znamenala pre autora-historika permanentný boj o sviežosť štýlu potláčaním kabinetného jazyka na úkor otvorenej a zrozumiteľnej reči, veď úlohou tejto knihy je priniesť poznatky práve tým, ktorí si k histórii budujú dobrovoľný vzťah.

 

 

Nekrčmový dialóg

 

Na sklonku bibliotékového dňa sa ešte slovenskému publiku po druhýkrát predstavili pod moderátorskou taktovkou Dada Nagya českí autori: Petr Šabach a Lenka Procházková. Hoci to na prvý pohľad tak nevyzerá, aj oni siahajú svojou tvorbou do minulosti. Spisovateľ a scenárista, ktorý, ako priznal, tvorí v hospodě, napríklad príbehom Šakalí léta, Procházková, ktorú pri písaní vyrušuje vŕzganie dverí a dcéry, zas nezvyčajne rozsiahlym "biblickým" románom Beránek. Obaja svojským vystupovaním a originálnou umeleckosťou dali Bibliotéke ďalší dôležitý rozmer, rozmer dialógu.

 

 

Pomôžme šťastiu a radosti

 

Záverečné nedeľné programy pripravilo vydavateľstvo Perfekt. Knihu Liečivá sila prírody. Bachove kvetové esencie predstavila speváčka, ale aj lekárka, Marcela Leiferová. Porozprávala o svojich skúsenostiach s Bachovými esenciami, ale aj o tom, že tieto esencie užívala princezná Diana. Bachove kvetové esencie slúžia najmä na prevenciu a pomáhajú odstraňovať rôzne emocionálne bloky, ktoré sa v nás hromadia. Citovo nevyrovnaný človek ľahšie ochorie, a preto si treba nájsť čas pre seba, všímať si seba usilovať sa o dosiahnutie symbiózy seba s prírodou. Bezprostredná atmosféra stretnutia vo mne vyvolávala pocit, akoby prítomní nijaké esencie nepotrebovali, alebo žeby ich už vyskúšali?
           Rovnako príjemná atmosféra bola na programe venovanom knihe Majstri štetca Dušana Mikolaja, ktorá je prvou z edície Významné osobnosti slovenských dejín. Do Vianoc vyjdú ešte Majstri ducha Ladislava Švihrana a Majstri pera Drahoslava Machalu.

Jubilejná Bibliotéka je za nami. Aj keď názory na ňu sa rôznia, faktom zostáva, že ju navštívilo takmer 20 tisíc návštevníkov a je malým zázrakom, že v súčasnej spoločenskej mizérii sa dožila svojich 10. narodenín. Gratulujeme! ...ešte nás niekoľkých ku knihám ťahá...

-r-