Cena Adelberta von Chamissa

Bavorská akadémia krásnych umení v Mníchove a nadácia Roberta Boscha v Stuttgarte udeľujú každoročne Cenu Adelberta-von-Chamissa dotovanú 15 000 eurami autorom, ktorí píšu po nemecky, hoci nemčina nie je ich materinským jazykom. V tomto roku udelila porota 3 ceny. Dve hlavné ceny získali etiópsky spisovateľ princ Asfa-Wossen Asserate a spisovateľka maďarského pôvodu Zsuzsa Bánková. Ďalšiu cenu, dotovanú 7000 eurami, udelili spisovateľke Yadé Karaovej, ktorá sa narodila v Turecku, ale žije v Berlíne.000,

Asfa-Wossen Asserate, nar.1948 v Addis Abebe, je príbuzným etiópského cisára Haile Selassie, v Nemecku žije od roku 1974. Vlani na jeseň sa preslávil knihou Maniere (Manieren), ktorá sa dostala do rebríčkov bestsellerov. Porota vyzdvihla Asserateho za štylisticky vyzretý prozaický prejav, ktorý originálnym spôsobom nadväzuje na tradíciu veľkej európskej moralistiky a svedčí o autorovej vysokej vzdelanosti.

Začiatkom roku sa objavili hlasy, že princ Asserate nie je skutočným autorom oslavovaného diela o spôsoboch a formách správania. Tieto témy sa stali v poslednom období veľmi populárnymi predovšetkým medzi mladšou generáciou nemeckej spoločnosti. Celá aféra sa dostala tak ďaleko, že priateľ etiópského princa, nemecký spisovateľ Martin Mosebach musel verejne priznať, že bestseller lektoroval a jazykovo redigoval, aj keď ho neuviedli v tiráži publikácie. Kniha Maniere vyšla vo frankfurtskom vydavateľstve Eichborn.

Druhá držiteľka Ceny Adelberta-von-Chamissa, Zsuzsa Bánková, sa preslávila románovým debutom Plavec (Der Schwimmer), ktorý vyšiel ešte roku 2002 vo frankfurtskom vydavateľstve S. Fischer. Autorka napísala po nemecky maďarský román o dobe, ktorú nezažila. Narodila sa roku 1965 vo Frankfurte nad Mohanom a študovala v Mainzi a vo Washingtone. Jej rodičia utiekli z Maďarska roku 1956 a v detstve s nimi často cestovala do ich rodnej krajiny. Zaoberala sa maďarskou politickou históriou a pri písaní románu musela zrekonštruovať udalosti, ktoré sama neprežila. Keďže to urobila v nemčine, pôsobí román z maďarského pohľadu ako preklad. Podľa poroty autorka uplatnila vo svojom debute brilantný jazyk a s poeticky láskavou melanchóliou hovorí o problematickom detstve v Maďarsku.

Yadé Karaová sa narodila v Turecku, v Nemecku študovala anglistiku a germanistiku. Žije v Berlíne, Londýne, Istanbule a píše scenáre a rozhlasové príspevky. V roku 2003 jej vyšiel román Selam Berlin. Opisuje skúsenosti a nálady mladej turecko-nemeckej generácie krátko po páde berlínskeho múru. Yade Karaová bola roku 2001 štipendistkou Klagenfurtského literárneho kurzu  a tam predstavila ukážky z tohto textu. Jej román je navrhnutý aj na Nemecku knižnú cenu 2004, ktorá sa pravidelne udeľuje počas Lipského knižného veľtrhu.W

Podľa zahraničnej tlače spracovala Sylvia Kováčová