Čo nájdete v Krajine za mapou

V našom januárovom čísle sme vám priniesli článok o pripravovanej experimentálnej expozícii v SNG pod názvom Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov, ktorá mala rozšíriť rad výstav výtvarného umenia o literárnu zložku. Ambiciózny projekt (postavený na ohromnej zbierke kníh Kornela Földváriho) v jeho finálnej podobe spolu s výstavou Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom, ktorá patrí pod projekt Krajina za mapou, verejnosti predstavili v polovici mája v priestoroch Esterházyho paláca na Námestí Ľ. Štúra.

Experimentálnu expozíciu otvorila kurátorka a generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, hostia Pavel Vilikovský, Tomáš Janovic, Daniela Kapitáňová, Peter Uličný a Koloman Kertész Bagala, ktorý zúčastneným predstavil aj tri zväzky z pripravovaného šesťzväzkového súborného diela Kornela Földváriho (KK Bagala).

Prvý zväzok Výstrel v zrkadle sa venuje detektívnemu žánru, westernom a literatúre o Divokom západe, pričom v poslednej časti knihy možno nájsť autorove články o literárnej fantastike, horore, komikse a dobrodružnej literatúre. Druhý zväzok s názvom O stručnosti obsahuje minirecenzie, medailóny spisovateľov, diplomovú prácu o humore z roku 1960. Štvrtý zväzok O detektívke zahŕňa štúdie o umení detektívky, o jej najznámejších tvorcoch i hrdinoch. V rámci súborného diela ešte postupne vyjdú tretí zväzok O karikatúre (o slovenských, českých a svetových karikaturistoch), piaty zväzok Svet pre dvoch (o Lasicovi a Satinskom) a šiesty zväzok O čase i nečase (autorove posledné fejtóny a glosy). Grafický dizajn edície je dielom Martina Šútovca.

 

Jestvujú knihy, s ktorými si viem predstaviť priateľský rozchod, no potreboval by som ich odovzdať do dobrých rúk. Ako šteniatka z inzerátu. Niekam, kde bude o ne postarané a kde ich budú čítať. Nevedel by som ich vyhodiť. Alebo odniesť do kontajnera.

K. Földvári: O sebe

 

Alexandra Kusá predstavila samotnú výstavu ako priestor, ktorý môže mať množstvo funkcií, od vzdelávacej (miesto pre štúdium), socializačnej (miesto na randenie), tvorivej (miesto na písanie), kultúrnej (miesto na literárne podujatia) až po zážitkovú (miesto na čítanie). Ideu vytvoriť miesto, kde sa premení chaos z nazhromaždených kníh na usporiadaný priestor, sa podarilo tvorcom zrealizovať. Tým, že sú knihy uložené na kovových policiach (a nemajú tradičnú knižničnú signatúru na chrbtoch, čím by sa mohol narušiť vizuál expozície), sa vytvára efekt zdanlivého „zapratania“. Zároveň by mohol tento vonkajší dojem potenciálneho čitateľa a návštevníka expozície zaujať a prirodzene motivovať k bádaniu, prehľadávaniu knižnice (bonusom sú malé figúrky indiánov, ktoré sú rozmiestnené na rôznych miestach po celom priestore) a objavovaniu unikátnych kúskov.

Z masívnej knižnej zbierky Földváriovcov tak vznikol nielen príjemný, intímny priestor pomyselnej obývačky, kde sú dve hlavné steny pohltené knižnými zväzkami, ale hlavne príležitosť na jedinečné čitateľské dobrodružstvo.

  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 0
  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 1
  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 2
  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 3
  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 4
  • Čo nájdete v Krajine za mapou - 5