Diskusia Trojica: Miroslav Zelinský – Mastný Muž

Prvý rezident roku 2024, pán Miroslav Zelinský, si zvolil na preklad úspešnú, a pritom stále záhadnú knihu Mastný Muž. 

Publikácia vďačí za svoj úspech jedenástim autorom a autorkám – stáliciam  slovenského literárneho neba –, ktorí svojimi poviedkami  vzbudili nebývalo početné a živé ohlasy tak v tlačených médiách ako aj vo virtuálnom priestore. Napriek tomu sa zvyčajná online diskusia projektu Trojica Air musela zaobísť bez explicitnej tváre, ktorá by sa kryla s autorstvom poviedok. To totiž ostáva nevyjasnené. Slovenské literárne centrum a pán Miroslav Zelinský preto pozvali do diskusie o zbierke poviedok Ivanu Gibovú – spiritus movens tejto nezvyčajne pútavej a tak trochu punkovej knihy. Podujatie moderuje Dado Nagy.

Video nájdete  8.2. o 19:00 h na našom YouTube.

TROJICA AIR je od roku 2020 rezidenciou pre prekladateľov a prekladateľky slovenskej literatúry do cudzích jazykov

 

Miroslav Zelinský vyštudoval odbor čeština a dejepis na Filozofickej fakulte UJEP Brno (dnes Masarykova univerzita), kde absolvoval doktorandské štúdium. Pracoval v Ústave pro českou literaturu AVČR. Je docentom v odbore estetika na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Vyučuje na Filozofickej fakulte Ostravskej univerzity, Fakulte multimediálních komunikací UTB Zlín a Slezskej univerzite v Opave. Do češtiny preložil už mnohé diela slovenských autorov a autoriek a aj o nich hovorí vo svojom videozápisníku.

 

Mastný muž – Antológia 11 poviedok od 11 autorov vyšla vo vydavateľstve KK Bagala koncom roka 2023. Mená jej autorov a autoriek síce poznáme, ale k jednotlivým poviedkam autorstvo nie je pripísané. Preto môžeme len tipovať, ktorú napísal Balla, Darovec, Erdélyi, Gibová, Hochholczerová, Janáč, Medeši, Micenková, Pupala, Štefánik, alebo Vadas. „Žiadnej z poviedok nechýba humor a nadhľad, vedia byť ironické a sarkastické a tnú do živého. Mastný muž je jednoducho na smiech, keď sa berie príliš vážne. Veď preto aj vznikol, aby nabúral prílišnú vážnosť literárnej scény. To však vôbec neznamená, že Mastný muž nie je vážny... Za vráskami od smiechu sa skrýva ustarostený pohľad 11 párov očí, ktorými autori jednotlivých príbehov hľadia na náš svet. Sú to majstri slova, ich pohľad je uhrančivý a znepokojivý, hoci sa tvári naoko nevinne. Poviedková nie len literárnou hrou. Je to kniha, čo určite stojí za prečítanie.“ (Zora Handzová, z recenzie v denníku Pravda, 15.10.2023)


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2024  bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autormi loga Trojica Air sú Palo a Janka Bálik.