Diskusia Trojica: Weronika Gogola – Daniel Majling

Predvianočný čas a prvé mrazy v Banskej Štiavnici budú tvorivým rámcom pre poľskú prekladateľku Weroniku Gogolu

 

Po úspešných autorských projektoch sa pustila do prekladu knihy RUDO Daniela Majlinga a chystá sa ho dokončiť práve v štiavnickom Rubigalle. Divadlo síce žiarlivo striehne Danielovi Majlingovi na jeho čas, no on si predsa len našiel chvíľu na diskusiu s prekladateľkou, a SLC tak môže svojim priaznivcom ponúknuť ich rozhovor na našom YouTube kanáli 13.12. 2023 o 19:00 h. Podujatie moderuje Dado Nagy.

Weronika Gogola –  poľská spisovateľka a prekladateľka. Pochádza z dediny Olszyny, ktorej venovala knižný debut Po troškách (vyd. Slovart, 2021). Získala zaň prestížnu poľskú cenu Conrad a nomináciu na cenu Nike. Weronika vyštudovala ukrajinistiku na Jagelovskej univerzite v Krakove. Napísala knihu reportáží o Slovensku, ktorá vyšla pod názvom Ufo nad Bratislavou (Absynt, 2022). Prekladá z ukrajinčiny a zo slovenčiny. Do poľštiny preložila diela viacerých slovenských autorov: Marek Vadas, Ján Púček, Maroš Krajňak či Daniel Majling. V súčasnosti žije s manželom a dcérou v Bratislave.

Daniel Majling – prozaik, komiksový autor a divadelný dramaturg.  Narodil sa v Revúcej. Absolvoval štúdium divadelnej dramaturgie na VŠMU a v súčasnosti tam pôsobí ako pedagóg. Po absolvovaní VŠMU pracoval ako interný dramaturg Divadla Andreja Bagara v Nitre. Od roku 2014 zastáva post dramaturga v Činohre SND. Doteraz dvakrát získal cenu DOSKY (2008 a 2014), bol ocenený ako Objav sezóny, Cenou tatra banky a Cenou Alfreda Radoka  (2012). Okrem divadelných adaptácií súčasnej i klasickej svetovej a domácej literatúry sa venuje aj literárnej tvorbe.  V roku 2015 debutoval komiksom Rudo, ktorý vyšiel v českom vydavateľstve Labyrint; až neskôr bolo publikované jeho rozšírené slovenské vydanie. Je tiež autorom knihy Ruzká klazika, komiksového románu Zóna, taktiež preloženého do češtiny a komiksu Unesení. Grafický román Gemer (Brak, 2023) je jeho ostatným dielom.


Slovenské literárne centrum a Mesto Banská Štiavnica ponúkajú každý rok jedenásť rezidenčných pobytov. Aj v roku 2023 bol projekt TROJICA AIR podporený finančným príspevkom z Fondu LITA. Autorkou grafickej koncepcie je Kristína Soboň, autormi loga Trojica Air Palo a Janka Bálik.