Slovensko nedávno navštívila popredná francúzska ilustrátorka Marion Bataille. Spôsob svojej tvorby prezentovala v Bratislave, na pôde Goetheho inštitútu v rámci BRaKfastu, a najmä na výstave autorov a ilustrátorov v rámci medzinárodného projektu Transbook Laboratórium knihy, na literárnom festivale LIKE v Košiciach. Výstava, ktorá vznikla v spolupráci s Literárnym informačným centrom, potrvá do polovice novembra.
 
V našich kníhkupectvách, žiaľ, nemáme možnosť kúpiť si knihy ilustrované Marion Bataille, na nedávnych prezentáciách v Bratislave a v Košiciach však originálna ilustrátorka načrtla spôsob, akým sa rodia od prvej myšlienky až po komplikovanú technickú realizáciu. O knihách nielen rozprávala, ale publiku z nich aj „čítala“. Hoci ide o knihy bez slov, svojím spontánnym prejavom nás presvedčila o tom, že sa touto skutočnosťou nemáme nechať obmedzovať. Predviedla nám napríklad knihu o zvukoch, poskladanú z citosloviec, alebo len jemné praskanie papiera pri otváraní stránok, na ktorých sa objavovali písmená v nečakaných podobách. Intenzívnym zážitkom boli tiež workshopy pre deti a študentov, hra s typografiou, ukrytou v základných geometrických tvaroch, pošteklila ich predstavivosť. V tomto ohľade deti mnohonásobne prekonali dospelých. Počas Marioninho odhaľovania jednotlivých písmen veľmi rýchlo prirodzene pristúpili na pravidlá hry so znakmi, ktoré nachádzali, čítali, a neskôr sami na papieri vytvárali. Bol to len ďalší dôkaz komplexnosti práce bravúrnej dizajnérky, ktorá svoju vášeň pre typografiu pretavila do tvorby neobyčajných kníh.

Marion Bataille vyštudovala na ESAG v Paríži (Vysoká škola grafických umení), pracovala pre časopis Télérama, v poslednom čase sa však venuje výlučne tvorbe kníh a príprave workshopov pre verejnosť. Pri svojej tvorbe kladie dôraz na jednoduchosť a hru, no vnímavý čitateľ v jej knihách odhalí oveľa viac. Písmeno alebo číslo sa u nej stáva hlavným predmetom záujmu – objektom, tvarom a znakom. Vystupuje z obvyklého dvojrozmerného do trojrozmerného priestoru, vďaka čomu ho po prvotnom očarení brilantnou formou pop-upu začíname vnímať v inom svetle.
           
Kristína Kubáňová