Knižné novinky z CS 2019

Aj tento september sa uskutočnil festival populárnej kultúry, fantastiky a anime Comics Salon. Hlavný program, samozrejme, tvorili súťaže v artworkoch, cosplay a zahraničný hosť. Tento rok to bola herečka Natalia Tena, ktorú môžete poznať z adaptácií Harryho Pottera a Game of Thrones.

Okrem toho návštevníci mohli besedovať s adminmi stránky Zomri, vypočuť si rôzne vzdelávacie prednášky na tému populárna kultúra, videohry, vesmír, seriály a pod. Takisto sa dalo súťažiť v rôznych herných turnajoch alebo kvízoch. Nás však zaujíma hlavne literárna línia festivalu. Keďže bola (klasicky) bohatá, prejdeme ju po dňoch.

V prvý deň festivalu sa začínalo zľahka. Najskôr sa svojim fanúšikom prihovorila mladá spisovateľka Valentína Sedileková, ktorá hovorila hlavne o svojej sérii Pokrvní (Artis Omnis). Po nej na vonkajšom pódiu prezentovalo svoju fantastickú tvorbu vydavateľstvo Art Floyd spolu so svojimi autormi. Konkrétne Anna Em (Kniha Ohňa) a Oliver Hunt (Libertas: Vzorec času). Po nich krstil svoju novú knihu Stanislav Fatul. Ten minulý rok na vlastné náklady vydal nechválne známy Dotyk draka. Teraz uviedol do života jeho voľné pokračovanie Muž z rodu vlka. Opäť na vlastné náklady. Dúfame (a avizuje to aj sám autor), že sa zo svojich chýb poučil. Inak to bol veľmi príjemný krst, Fatul mal skvelé vystupovanie. Krstným otcom sa stal komik Jakub Lužina. Krstilo sa čokoládovým proteínovým nápojom – aby mal román viac sily a bol úspešnejší ako jeho predchodca. Po krste sa o svoje spisovateľské skúsenosti podelil Jan Kotouč.

V sobotu ráno mal František Kotleta krstiť nový text Stalingrad. Pre chorobu sa však nedostavil, a tak to za neho prevzali jeho kolegovia z vydavateľstva Epocha. Ujali sa aj ostatných dvoch besied, na ktorých sa mal zúčastniť, jednej o českej akčnej fantastike a druhej o sexe v literatúre.

Potom Hydra uviedla do života zbierku zo súťaže Poviedka Istroconu 5 a novú knihu Lenony Štiblaríkovej Táto krajina nie je pre slabých. Ide o cyklus temných fantasy poviedok s hororovým nádychom. Okrem toho viedol Daniel Hevier workshop zo sveta jeho Chymérosa.

Hlavnou udalosťou dňa bol krst zbierky poviedok Čas hrdinov II (Artis Omnis). Na ňom sa zišlo všetkých trinásť autorov na čele s Ďurom Červenákom. Ide o naozaj zaujímavý výber toho najlepšieho a najpestrejšieho z domácej fantasy, takže kniha rozhodne vzbudzuje náš záujem. Pokrstil ju Dado Nagy medovinou. K večeru Tono Stiffel promoval druhé vydanie svojej zbierky Zabudnutý vesmír (Hydra).

V nedeľu sa taktiež uskutočnila presunutá beseda a čítačka s Michalom Hvoreckým. Témou bola jeho novela Tahiti – príbeh z alternatívnej histórie Slovenska. Okrem toho sa návštevníci mohli dozvedieť zaujímavosti zo života Philipa K. Dicka na prednáške Františka Gaga. Na festival zavítal aj Peter Jelínek, aby predstavil svoj pripravovaný projekt La Sabotage. Pôjde o steampunkový román z prostredia parížskych anarchistov.

Pekne vyčerpávajúci program. Dúfame, že na jarnej Anime Show bude podobný.