Lenka Nagyová na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2024 privíta Slovenské literárne centrum tradične rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná skupina už začala svoj šesťtýždňový jarný pobyt v Bratislave a bude tu pôsobiť do 12. júna 2024.

Tohtoročných jarných štipendistov z krajín Vyšehradskej štvorky budete mať možnosť osobne spoznať 2. júna 2024 o 11:00 na spoločnej diskusii v zariadení Bratislavského kultúrneho a informačného strediska na Bielej 6. Literáti vystúpia v rámci Bratislavského knižného festivalu - BRaK. Všetkých srdečne pozývame.

Prvou tohtoročnou štipendistkou zastupujúcou Slovensko je prekladateľka umeleckej literatúry Lenka Nagyová. Z maďarského jazyka preložila viacero kníh (romány, biografie, zbierky poviedok). Z angličtiny jej zatiaľ vyšiel jeden román. Prekladá aj zo slovenského či českého jazyka do maďarčiny.

Venuje sa aj tlmočeniu, najmä v kultúrnej sfére.

Počas svojho rezidenčného pobytu v Bratislave bude pracovať na preklade knihy od maďarskej autorky Eszter T. Molnár s pracovným názvom Teréz alebo spomienky jej tela. Teréz odíde od manžela a spolu s malou dcérou sa presťahujú do zahraničia. Hoci Teréz ovláda tri jazyky, o svojich traumách a spomienka na detstvo mlčí.

Ukážku z jej tvorby nájdete tu.