Spomienka na velikánov

Nielen mládež, ale každý z nás potrebuje neustále hľadať súvislosti, celoživotne sa učiť, a to aj v oblasti dejín. Dobrou príležitosťou na poznávanie vlastnej minulosti môžu byť aj rôzne významné výročia. Rok 2005 sa spája s výročiami troch velikánov – vzdelancov, národných buditeľov a spisovateľov: Jozefa Ignáca Bajzu, Jána Hollého a Juraja Fándlyho. Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave pripomenula ich historický podiel a vplyv na premenu slovenskej národnosti na novodobý národ vydaním publikácie Literárne pamiatky trnavského kraja.

Publikácia Literárne pamiatky trnavského kraja vo výstižnej skratke predkladá čitateľovi prierez životom a dielom troch významných osobností, ktoré sa spájajú s mestom Trnava a jeho okolím. Obsahuje aj farebné fotografie vybraných pamätníkov, pamätných tabúľ a priestorov pamätných izieb. Nasledovníci Jána Hollého, Jozefa Ignáca Bajzu a Juraja Fándlyho v obciach i v Trnave sa o ne naozaj starostlivo starajú a aj po 250 rokoch sú dobre udržiavané.

Veríme, že publikácia bude dobrou pomôckou pri spoznávaní našej minulosti, inšpiráciou pre rodičov a pedagógov pri putovaní po literárnych stopách so svojimi deťmi a mládežou. Veríme, že na J. Hollého, J. I. Bajzu, J. Fándlyho a ďalšie osobnosti nezabudnú ani nasledujúce generácie.

Publikáciu vydala KJF v Trnave s finančným príspevkom mesta Trnava a obecných úradov Madunice, Dolné Dubové a Naháč.

Slávnostná prezentácia tejto farebnej skladačky sa uskutočnila v piatok 17. júna 2005 v hudobnom oddelení KJF v Trnave. Účastníci si so záujmom vypočuli aj literárno-hudobné pásmo Na krásnú záhradu, venovanú 220. výročiu narodenia Jána Hollého.

B. Jakubáčová