Literárny Cap à l’Est

Festival je otvorený pre všetkých, všetkým jazykom, kultúram a všetkým formám prejavu už od svojho založenia v roku 2003.

19. ročník multižánrového festivalu Cap à l’Est, podobne ako ročník predchádzajúci, je v nádeji na lepšie časy skôr pripomienkou tohto frankofónneho festivalu, úsilím o zachovanie kontinuity, vyjadrením lojality k umelcom, básnikom a spoločnej práci zúčastnených.

Cap à l’Est v spolupráci s Literárnym informačným centrom pripravil nasledujúce literárne podujatia:

 

Piatok 20. augusta o18.00 h

Ozvena poézie

Pocta básnikom Capalestu.

Čítanie poézie v slovenčine a francúzštine.

Art Café, Akademická 2, Banská Štiavnica

Účinkujú Michel de Maulne, Lucia Letková a Marek Rozkoš

Hudba: Déviation Positive

Najlepší európski, francúzski a slovenskí básnici sa celé roky stretávali v Banskej Štiavnici, diskutovali, čítali a spoločne tvorili v rámci Festivalu Cap à l’Est.

Každý jeden básnik, zanechal na festivale svoju stopu a v tomto ročníku im vzdáme hold čítaním ich básni v dvoch jazykoch: Albert Marenčin, Bernard Noël, Titos Patrikios, Aksinia Mihailova, Vladas Braziunas, Dagnija Dreika, Dana Podracká, Guy Goffette

 

 

Sobota 21. augusta o 16.30 h

Autor a prekladateľ

Diskusia o písaní a prekladaní

Účinkujú Ivana Gibová, Miroslav Zelinský

Moderuje Miroslava Vallová

Art Café, Akademická 2, Banská Štiavnica

Literárne informačné centrum, Mesto Banská Štiavnica a o.z. Literatúra ponúkajú mesačné rezidenčné pobyty v dĺžke jedného mesiaca prekladateľom slovenskej literatúry do cudzích jazykov. Miroslav Zelinský, jeden z  tohtoročných rezidentov v Trojica Air, bude diskutovať s Ivanou Gibovou, autorkou jedného z diel, ktoré preložil do češtiny.

 

Sobota 21. augusta o 18.00 h

Zlatá vlna

Autorské čítanie finalistov 3. ročníka národnej ceny za poéziu Zlatá vlna

Účinkujú Daniela Kováčiková a Eva Luka

Moderuje Michal Tallo

Art Café, Akademická 2, Banská Štiavnica

Finalisti Zlatej vlny sa v Banskej Štiavnici na Capaleste predstavili už minulý rok v kultúrnom centre Eleuzína. Víťazom prvého ročníka Zlatej vlny sa stal Ivan Štrpka, víťazkou druhého ročníka Eva Luka, ktorú môžete stretnúť na tomto podujatí spolu s nominovanou Danielou Kováčikovou. Tohtoročný víťaz bude vyhlásený na medzinárodnom literárnom festivale Novotvar v októbri 2021.

 

Titulná fotografia: Anna Ondrejková na Cap à l’Est 2016