Literary Ark 2013 Festival, Arménsko

Od 23.10. do 31.10. som mala tú česť zúčastniť sa stretnutia spisovateľov v Arménsku v rámci projektu Literary Ark 2013. Festival vznikol ako ozvena dávnejšieho literárneho vlaku, ktorý v roku 2000 viezol spisovateľov naprieč Európou. Dnes ho spravuje kultúrna agentúra pridružená k Ministerstvu kultúry, kde tím predovšetkým mladých žien festival pripravuje, stará sa o hostí, sprevádza a vysvetľuje. Svoju prácu vykonávajú s obrovským nasadením, snahou a s nezanedbateľnou dávkou priateľstva a pohostinnosti.

Do ôsmich festivalových dní sa zmestilo množstvo aktivít, hlavne však poznávanie krajiny – návšteva múzeí a galérií, domov významných autorov, duchovných centier aj mesta Guymri na severe krajiny. Zastúpená bola aj autorská činnosť – stretnutie so študentami Jerevanskej univerzity a vzájomná prezentácia textov. Na otváracej ceremónii nás privítal asistent ministerky kultúry, a v prítomnosti premiéra sme sa vo vile režiséra Paradžanova stretli s ďalšími domácimi autormi a autorkami. Výsledkom festivalu v materiálnej forme je v každom roku zborník prác, v ktorých majú zúčastnení autori reagovať na pobyt a formulovať aj svoje náhľady na krajinu.

Festival je veľmi dobre organizovaný, možno sa mnoho dozvedieť o krajine a najmä sa stretnúť s autormi z iných krajín, prostredníctvom ktorých sa Arménsko chce dôraznejšie predstaviť svetu. Akcia je vynikajúcou príležitosťou na prekladový skauting. Niektorých zúčastnených autorov a autorky si dovolím odporúčať vybraným slovenským vydavateľstvám – je to výborná cesta, ako preložiť a vydať čerstvé tituly už viac-menej zavedených európskych spisovateľov. Viacerí zúčastnení sa tiež venujú prekladu, preto môžu byť najlepšími informátormi o domácej literárnej scéne.

Ďakujem za túto výnimočnú príležitosť a vynikajúcu skúsenosť!

Zuska Kepplová