Medziriadky sú bezpečné miesto

Medziriadky sú bezpečné miesto

 

Literárna platforma Medziriadky minulý rok oslávila svoj jubilejný desiaty ročník. Za desať rokov sa Medziriadkom podarilo spojiť viac ako štyristo mladých autorov, z ktorých sa mnohí uplatnili v oblasti literatúry ako etablovaní spisovatelia a spisovateľky, alebo sa aktivizujú v oblasti súčasnej kultúry. Na základe ich spätnej väzby vieme, že sa im to podarilo aj vďaka našej platforme. Jedenásty ročník Medziriadkov , ktorý sa konal 21. – 27. augusta  na Duchonke, ostane pravdepodobne rovnako pamätný ako ten desiaty. Aj napriek/vďaka určitým zmenám.

 

Ocenenie bez piedestálu

Rozhodli sme sa napríklad zrušiť klasické umiestnenia známe z väčšiny literárnych súťaží. Viac ako súťaživosť a dohady poroty o tom, kto má byť prvý a druhý, sme chceli podporiť kreatívnu atmosféru na podujatí aj počas celého roka, posilniť spoluprácu medzi novou generáciou mladých autorov a autoriek a vytvoriť priestor na aktívne vzdelávanie v oblasti literatúry.

A čo účastníkom a účastníčkam naozaj priniesla skutočnosť, že ocenenia neexistujú? Pokojnejšiu atmosféru, spravodlivejšie rozbory, zmizla aj akákoľvek závisť či pochybnosti o sebe samom, či som naozaj dobrý alebo dobrá, či na to mám.

 

Návraty s vlastnou knihou

Okrem stretnutí s hosťami – tento rok napríklad s Danom Majlingom, Vladom Jančekom a Katarínou Kucbelovou – nás vždy mimoriadne teší, keď naspäť na Medziriadky zavítajú bývalí účastníci. Dominika Madro, ktorá zažila Medziriadky pred rokmi na Krahuliach, sa tento rok vrátila ako hostka so svojou debutovou knihou Svätyne. Vidieť mladú autorku, ktorá ešte pred prednedávnom sedela na podobnej besede a teraz prezentuje svoju knihu, je pre Medziriadkarov a Medziriadkarky výnimočnou inšpiráciou. Že sa to dá, že je to reálne, že to môžu byť raz aj oni. Pretože každý z tých päťdesiatich, ktorí sa na Duchonke stretli, má výnimočný talent, na ktorom však musí dlhodobo pracovať, aby sa mu to podarilo pretaviť do prvej zbierky poézie či prózy.  

 

Večer talentov

Vrcholom Medziriadkov je posledný večer, počas ktorého účastníci a účastníčky prezentujú, čo počas letnej školy vzniklo. Dielňa slam poetry pod vedením Vlada Jančeka pripravila výstupy, ktoré by bolo možné predviesť aj v novovznikajúcom bratislavskom comedy clube. Divadelný workshop, ktorý pripravil Miro Dacho, predviedol perfektné monológy, najmladšie ročníky recitovali básne svojich kamarátov a kamarátok z Medziriadkov a zazneli aj najgýčovejšie prózy z workshopu Sone Urikovej, kde zisťovali, ako prózu naozaj nepísať.

Večer sa končí Šepotmi. Priestorom na verejné poďakovanie, výmenu zážitkov z uplynulého týždňa, humor a čerstvé spomienky.

Tento rok vďaka počasiu pod hviezdami a pri ohni. Medziriadky sú pre nás všetkých viac ako len vzdelávacia platforma. Je to bezpečné miesto, je to domov.

 

Katarína Vargová

riaditeľka literárnej platformy Medziriadky

 

Foto: Soňa Maletz