Nezostalo po nich ticho

„Nie je nič smutnejšie, ako keď po človeku, ktorý zomrie, zostane naveky ticho,“ hovorí publicistka Alena Horváthová-Čisáriková. Možno aj preto stála pri zrode myšlienky napísať sériu článkov o známych slovenských osobnostiach z oblasti umenia a športu, „po ktorých zostalo prázdne miesto, ale ticho určite nie...“ Nápadu sa ujalo vydavateľstvo Forza Music a  redaktorka Dagmar Kinčeková prizvala k spolupráci aj publicistov Petra Vala s Romanom Slušným. Vznikla tak zaujímavá publikácia Nezostalo po nich ticho.

Dvanásť osudov osobností sledujeme očami autorov a ich blízkych (rodiny a priatelia poskytli fotografie aj písomné materiály z rodinných archívov) v dvanástich kapitolách v poradí: Jaroslav Filip: Mizol v cigaretovom dyme, Stano Radič: Ponáhľal sa za Filipom, Pavol Juráň: Humor bral vždy vážne, Elena Galanová: Smutný koniec televíznej legendy, Ondrej Nepela: Náš zlatý Ondrík..., Vlado Dzurilla: Maco z brankárskej klietky, František Dibarbora: Keď Dibi rozprával, zastavil sa čas, Ivan Krajíček: Bohom obdarovaný búrlivák, Zora Kolínska: Aj v smrti krásna, Karol Duchoň: Volali ho aj slovenský Tom Jones, Vlado Müller: Golem s nežným srdcom, Gustáv Valach: Herec hľadania pravdy.

Prehľadnosti by viac pomohlo zoradenie podľa abecedy, ale oceňujem, že každý profil je uvedený veľkou fotografiou, v ktorej je zalomený titul, meno a dátumy narodenia a úmrtia osobnosti, ale aj citát, ktorý ju charakterizuje.

Pod layout publikácie sa podpísal výtvarník a grafik Peter Čisárik.

Určite je problém vtesnať životný príbeh človeka, ktorého sme poznali z obrazovky, rozhlasu, časopisov do niekoľkých strán textu, autorom sa to však viac-menej kultivovane podarilo. Navyše udržujú nielen úroveň rozprávania, ale aj pozornosť čitateľa bez toho, aby prekročili hranice dobrého vkusu, ktoré tak často a bez zábran prekračuje bulvár.

Čas je neúprosný - osirievame - do nenávratna odchádzajú výrazné osobnosti. I keď sa s nimi ešte stretneme vo filmoch pre pamätníkov, či spomienkových článkoch, prípadne v encyklopédiách a ojedinele i v monografiách, ich obraz v pamäti širokej verejnosti bledne. A tí najmladší vedia viac o zahraničných celebritách než o nich, ak im vôbec ich mená ešte niečo hovoria. A to nie je reč o osobnostiach hoci aj slovenských vedcov, ktorých pozná svet, ale doma zostávajú akoby úplne utajení. Takže bez ohľadu na niektoré výhrady považujem knihu Nezostalo po nich ticho za výrazný čin pri zaznamenávaní osudov našich známych osobností.

A som rada, že sa pripravuje publikácia Nezostalo po nich ticho 2, kde nebudú chýbať herci Michal Dočolomanský, Vilma Jamnická, futbalista Peter Dubovský či spisovateľ Vincent Šikula a ďalší. V každom prípade vydavateľstvo Forza Music ponúka vo svojej edícii Pôvodná tvorba knihy, ktoré sa vyplatí prečítať a nemali by chýbať ak nie už vo vašej, tak aspoň vo verejných knižniciach.

Elena Ťapajová