O kamarátstve s muchou

Prvý septembrový víkend po začiatku nového školského roka patril aj prezentácii desiatej knihy spisovateľky Zuzany Štelbaskej Experiment so Sofiou. Knihu určenú pre deti od dvanástich rokov predstavili v bratislavskom kultúrnom centre Nová Cvernovka.

Hlavnou hrdinkou je utiahnuté dievčatko z druhého stupňa základnej školy Sofia. Vášnivá hráčka šachu, ktorá si vôbec neverí a prežíva náročné obdobie po rozvode rodičov. Tí na ňu nemajú veľa času. Počas jazdy na bicykli sa skamaráti – s muchou. Dievčatko prežíva prvé starosti aj s dospievaním či nosením podprsenky. Jej sestra Nina je ešte príliš malá na dôverné rozhovory. Kamarátke muche Bzu môže povedať všetko, čo ju trápi. A ona jej dokonca odpovedá.

,,Mucha nie je tradičné zvieratko, práve preto mi prišla ako mimoriadne zaujímavá postava, s ktorou sa dá dobre pracovať. Väčšine ľudí evokuje mucha niečo nepríjemné, otravné, zlé. No hlavná hrdinka Sofia sa nad ňou zľutuje a úplne jej to zmení život. Je to veľmi vďačné ohýbanie vnímania vecí, voči ktorým máme predsudky a pritom nás často môžu obohatiť,“ predstavuje mi v rozhovore svoj autorský zámer Zuzana Štelbaská.

Atmosféra uvedenia nového diela počas nedeľného popoludnia bola príjemná. Vhodná pre detského diváka a poslucháča. Na prestretom stole ju napríklad dotvárali svetlé a tmavohnedé kocky domácich koláčov rozmiestnených do tvaru šachovnice. Diskusiu o knihe moderoval Dado Nagy. Keďže hlavná hrdinka knihy má záľubu v šachu a chodí na šachový krúžok, ktorý jej výrazne pomáha na ceste životom, Experiment so Sofiou pokrstili padajúcimi šachovými figúrkami.

,,Mám veľmi rád, keď kniha prinesie literárnu postavu, s ktorou sa dá stotožniť. A táto kniha takú postavu má. Sofia je veľmi zaujímavá, nie úplne typická postava v rámci detskej literatúry. Má rozvedených rodičov. Žije chvíľu s otcom a jeho priateľkou a potom žije zase druhé obdobie so svojou mamou. Takto si ju striedajú, čo pre dieťa nie je bohviečo, ale takýchto detí je dosť veľa. Hlavná hrdinka si takisto neverí. Má neustále pochybnosti sama o sebe, čo je tiež vec, s ktorou sa môže stotožniť veľa detí aj dospelých,“ hovorí o knihe Dado Nagy.

Knihu ilustrovala Petra Lukovicsová, ktorá si pre stvárnenie Sofie študovala typy detí zo šachových krúžkov. Muchu zachytila realisticky a súčasne tak, aby bola milá a nie nechutná alebo odporná.

  • O kamarátstve s muchou - 0
  • O kamarátstve s muchou - 1
  • O kamarátstve s muchou - 2