Parcon 2007 v Nitre

Parcon je najvýznamnejším festivalom fantastiky na Slovensku a v Česku, je „výkladnou skriňou” hnutia fanúšikov (Fandomu) a je navštevovaný najvýznamnejšími osobnosťami domácej fantastiky. Známy český spisovateľ Ondřej Neff patrí k tzv. „Parcoránom”, teda osobám, ktoré sa zatiaľ zúčastnili na všetkých doterajších 24 Parconoch... Vyvrcholením festivalu je udeľovanie najvýznamnejšej literárnej ceny vo fantastike u nás – Ceny Karla Čapka a tiež ceny Ludvík pomenovanej podľa spisovateľa Ludvíka Součka.

Parcon je pravidelným miestom prezentácií vydavateľstiev zameraných na fantastiku – na dátum konania festivalu sú plánované vydania kníh, krsty a autogramiády. Na Parcon 2007 ohlásilo novinky vydavateľstvo Wales (román slovenského autora Juraja Červenáka a antológiu poviedok 10 rokov Fantázie). Jedným z najväčších vydavateľských prekvapení je chystaná reedícia kultových románov slovenského spisovateľa Jozefa Žarnaya, ktorý už tiež prisľúbil účasť na tomto sviatku fantastiky. Ďalšou domácou hviezdou, ktorá chystá v čase Parconu svoj nový román je aj Michal Hvorecký.

Rámcový program:

piatok 22. júna – registrácia účastníkov, otvorenie festivalu, tematické prednášky, premietanie filmov,

sobota 23. júna – tematické prednášky, slávnostný večer spojený z odovzdávaním cien (Cena Karla Čapka, Ludvík…) , fantasy show (historický sprievod, ohňová šou, dobová hostina, súboje a scénky…),

nedeľa 24. júna – zakončenie festivalu.

Všetky podujatia sa budú konať v Agroinštitúte Nitra v jedinej budove, pričom účastníci majú možnosť priamo na mieste sa aj ubytovať a stravovať.